Anketa o 'igraču-slučaju'

Duje Ćaleta-Car dobio Dalićev poziv u reprezentaciju pa na društvenoj mreži napravio nešto totalno neočekivano; što je razlog?

29.10.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Nakon što je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio popis igrača za odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu za plasman na Euro 2020. protiv Slovačke, koja se igra 16. studenoga u Rijeci, mnogi su se s pravom upitali je li baš sada trebao vratiti u sastav Duju Ćaletu-Cara

Podsjetimo, 23-godišnji Šibenčanin Duje Ćaleta-Car označen je kao jedan od krivaca što mlada U-21 hrvatska reprezentacija na Europskom prvenstvu u lipnju nije ostvarila zapažen rezultat. Naime, upravo je stasiti stoper trebao biti najvažniji igrač u obrani u selekciji Nenada Gračana, ali je otkazao nastup uz opravdanje kako je to od njega tražio klub koji ga plaća, francuski Olympique Marseille.

No, usprkos tome što je iz Olympique Marseillea poslan dopis u HNS u kojem između ostalog piše kako je 'Duji potreban odmor te kako je to odluka kluba i trenera', u medijima se pojavila priča kako u isto vrijeme Duje Ćaleta-Car odlazi na odmor na egzotičnu destinaciju s djevojkom Adrianom Đurđević.

Također treba reći kako natjecanja mladih selekcija nisu pod ingerencijom Fife što u prijevodu znači kako klub zaista može zabraniti (sugerirati) svom igraču da ne igra za reprezentaciju. I tu je zapravo Duje Ćaleta-Car čist. Pitanje je samo kako bi se klub postavio da je inzistirao da želi igrati, a odgovor nećemo dobiti nikada.

I tu dolazimo do najzanimljivijeg dijela. Hrvatska U-21 reprezentacija na Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu doživjela je zamalo debakl (tek jedan osvojen bod protiv Engleske), a u to vrijeme Duje Ćaleta-Car odmarao je u punio baterije za početak priprema u svom klubu koji ga je u ljeto 2018. – nakon što se vratio sa SP-a u Rusiji - platio čak 19 milijuna eura. Pisalo se kako je uživao na Maldivima, a primjerice po Dubrovniku, od kuda je njegova djevojka, proširila se priča kako je u to vrijeme bio na odmoru u Dominikanskoj Republici (fotografije na društvenim mrežama ionako nisu objavljivali Duje i djevojka), ali isto tako se nakon mnogih napisa i napada na njega potpuno povukao. Izbornik Dalić nije ga pozvao za niti jednu akciju nakon što je otkazao nastup u U-21 hrvatskoj reprezentaciji, što je bio dovoljan znak da je 'u kazni.' A toga je bio i sam svjestan…

Posvetio se treninzima i to je dalo rezultata. Postao je standardan među prvih 11 u Olympique Marseilleu, a nakon što su zbog žutih kartona otpali standardni stoperi Dejan Lovren i Domagoj Vida, logičan potez izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića bio je da pozove se stopere koje ima na raspolaganju, a među njima i Ćaletu-Cara koji je 'bio na ledu.' Obzirom da je u igri odlučujuća kvalifikacijska utakmica za plasman na Euro 2020. protiv Slovačke, koja se igra 16. studenoga u Rijeci, postavlja se logično pitanje o kemiji u svlačionici. Postavlja se pitanje kako će Ćaletu-Cara prihvatiti igrači iz njegove generacije, poput Vlašića i Brekala, s kojima nije igrao na spomenutom Euru.

No, izbornik Dalić očito je odlučio dati novu priliku mladom Šibenčaninu Ćaleti-Caru koji je istog dana, što je vrlo znakovito, obrisao svoj Instagram profil (@dujecar_5). Dakle, očito je tim nesvakidašnjim potezom – jer nije baš uobičajeno da zvijezde brišu svoj profil na društvenim mrežama - odlučio okrenuti novu stranicu u životu i nikako ne želi da mu, u trenutku kada će vjerojatno igrati među prvih 11 na poziciji stopera u ključnoj utakmici, remete mir ružni komentari ili nešto slično. U svakom slučaju totalno neočekivano! No, očito nikako ne želi da dio te priče, kada su uvrede i ružni komentari u pitanju, bude njegova djevojka Adriana Đurđević. Tako je Duje zapravo poslao zadnju poruku, u pravom smislu riječi, svih hejterima.

Od lipnja, kada je otkazao nastup tadašnjem izborniku U-21 hrvatske reprezentacije Nenadu Gračanu, naučio je životnu lekciju. No, zapravo nikada nećemo doznati je li mu možda bilo ispod časti igrati za mladu reprezentaciju nakon što je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Rusiji uz Luku Modrića i društvo ili je u pitanju zaista bio 'toliko potreban godišnji odmor' kako bi spreman i odmoran došao na pripreme u klub.

U našoj anketi pitamo i vas je li izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić donio pravu odluku?