Drama prije Eura

Englezi uoči novog međusobnog okršaja optužili Hrvate za rasizam, a sada je stigao jasan odgovor iz HNS-a

10.06.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Iako je pokret Black Lives Matter trebao sve ujediniti, izgleda da se i oko njega rade podjele

Bliži se novi susret Hrvatske i Engleske, ovoga puta u prvom kolu Europskog nogometnog prvenstva. U nedjelju u 15 sati obje će reprezentacije loviti tri boda, a uoči tog susreta engleski se mediji bave rasizmom za kojeg zapravo optužuju Hrvate.

Hrvatski igrači protiv Belgije nisu klečali u znak podrške pokretu Black Lives Matter i tako su došli u središte pozornosti. Svi igrači Belgije su kleknuli, no Vatreni su to odbili i nastavili su stajati dok su svirale himne. Englezi su se izjasnili kako će nastaviti klečati iako su ih navijači ispljuvali.

'Southgateovi igrači su najavili da će i dalje klečati uoči utakmice unatoč lošim reakcijama navijača. U nedjelju igraju protiv Hrvata koji to neće učiniti, a glasnogovornik njihova saveza je za Athletic rekao kako igrači to nisu dužni činiti jer to nije dio Uefina protokola. Hrvatski igrači u dresu reprezentacije nikad dosad nisu klečali iako su njihovi kolege iz U-21 reprezentacije to učinili', piše Daily Mail.

Uoči utakmice u Londonu o svemu se odlučio oglasiti i HNS koji je izdao i priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

'Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije. Pritom, naravno, poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma ili u neku drugu svrhu. Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti.

Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije.

U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike, te ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničnim ili drugim osobinama, a to je vrijednost koju promiče i Hrvatski nogometni savez', poručili su iz Saveza.

Englezi su se odlučili dati podršku pokretu Black Lives Matter, a na to nisu dobro reagirali njihovi navijači koji su im u zadnje dvije utakmice s Austrijom i Rumunjskom zbog toga i zviždali. Hrvatska se ipak odlučila kako neće klečati uoči početka utakmica na Euru, a u tome nije jedina. Isto su najavile i Rusija, Češka, Poljska, Slovačka i Mađarska, dok se Turska, Italija, Švicarska, Makedonija, Španjolska, Švedska i Njemačka nisu oglasile po tom pitanju, ali nisu ni klečale u zadnjim utakmicama.

  • +29
Trening hrvatske nogometne reprezentacije 9.6. 2021. godine Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX