psk_2

FAMOZNI SIVI VUKOVI

Eskalacija; berlinska policija zaustavila turski mimohod zbog desničarskih pozdrava

  • Lu.K./Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2024 20:26
  • Objavljeno 06.07.2024 u 20:26
Bionic
Reading

Turski navijači spremaju se za utakmicu četvrtfinala Eura protiv Nizozemske, a njemačka policija je u stanju pripravnosti zbog sve veče količine desničarskih pozdrava

Berlinska policija objavila je da je zaustavila mimohod turskih navijača uoči četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva između Nizozemske i Turske jer su navijači masovno gestikulirali znakom turske ekstremno desničarske skupine Sivi vukovi.

'Tijekom mimohoda turskih navijača masovno je izveden pozdrav Sivih vukova. Policija je zbog toga prekinula marš i pozvala navijače da prestanu s tim znakom", napisala je berlinska policija na platformi X i dodala da navijački marš "nije mjesto za političke poruke'.

Utakmica se igra od 21 sat na stadionu Olimpijskom stadionu u Berlinu, trebao bi joj prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, a dolazi u jeku diplomatskog spora između Berlina i Ankare. Gesta Sivih vukova, tri prsta spojena s kažiprstom i malim prstom podignuta u zrak, kako bi nacrtali profil vuka, ovog je tjedna u središtu pozornosti jer je njihov znak napravio turski branič Merih Demiral kako bi proslavio golove koje je postigao u utakmici osmine finala protiv Austrije.

Zbog toga je Demiral odlukom Europske nogometne unije (UEFA) suspendiran na dvije utakmice. Demiralova gesta izazvala je i diplomatske napetosti između Turske i Njemačke. Turska je u srijedu pozvala njemačkog veleposlanika u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je igračevu gestu nazvala 'neprihvatljivom'. Njemačka je sljedećeg dana odgovorila pozivom turskom veleposlaniku u Berlinu. Erdogan nije izravno reagirao, no nekoliko ministarstava i glasnogovornik njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) osudili su istragu UEFA-e i reakciju njemačke ministrice.

Cup tree provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal