DOBAR JE I REMI

Evo kada Vatreni igraju ključnu utakmicu Lige nacija s Poljskom i gdje gledati

15.10.2024 u 11:20

Bionic
Reading

Tri su kola ostala do kraja natjecanja u grupnoj fazi Lige nacija, a Hrvatska već večeras u Varšavi može napraviti ključan korak prema prolasku u četvrtfinale

Hrvatska je prošlog mjeseca u Osijeku već igrala protiv Poljske, a tada je pobjedu donio Luka Modrić prekrasnim golom iz slobodnog udarca.

Dobar je i remi

Današnja utakmica važna je za Vatrene jer im pobjeda osigurava minimalno drugo mjesto u skupini, što bi ih odvelo u četvrtfinale Lige nacija. Naime, Portugal ima devet bodova, Hrvatska je na šest, Poljska na tri, a Škotska i dalje bez bodova.

  • +29
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Varšava, 14.10.2024. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Pobjeda donosi prolaz dalje

Hrvatska je pobjedom protiv Škotke prije tri dana u Zagrebu praktički izbacila Škotsku iz kalkulacija za prva dva mjesta jer bi otočka momčad za taj pothvat morala uzeti devet bodova iz preostale tri utakmice.

Također, pobjeda Portugala od 2:0 u Poljskoj je išla na ruku Zlatku Daliću i Vatrenima jer je Hrvatskoj sad i remi na gostovanju u Varšavi odličan. Naime, Poljska bi slučaju neriješenog rezultata u zadnja dva kola morala osvojiti čak četiri boda više od Hrvatske (Hrvatska bi tada imala bolji međusobni omjer).

Pobjeda bi značila prolaz u polufinale, a da bi to bilo i matematički potvrđeno dovoljno je da večeras Portugal uzme bod protiv Škotske i onemogući im borbu za prolaz dalje.

Što ako Hrvatska izgubi?

Naravno, porazom se stvari kompliciraju jer bi se tada Poljska izjednačila na tablici s Hrvatskom po broju bodova, a ako domaćini dobiju s dva ili više golova razlike preskaču Hrvatsku jer je u Osijeku bilo 1:0 za Vatrene.

I tada bi o svemu odlučivala zadnja dva kola koja donose sljedeće utakmice:

5. kolo (15. studenoga)

  • Portugal - Poljska
  • Škotska - Hrvatska

6. kolo (18. studenoga)

  • Hrvatska - Portugal
  • Poljska - Škotska

Jako je važno biti među prve dvije ekipe u grupi

Podsjetimo, Liga nacija je važna i u kontekstu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi. Samo će osvajači skupina tih kvalifikacija imati osiguran izravan plasman na Svjetsko prvenstvo.

Momčadi koje završe na drugom mjestu u svojim skupinama morat će se boriti kroz dodatne kvalifikacije. U te dodatne kvalifikacije će se plasirati 12 drugoplasiranih momčadi te još četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti izravan nastup kroz standardne kvalifikacije. Time je Liga nacija dobila na znalaju jer poveća šanse reprezentacijama za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu, čak i ako se ne uspiju plasirati kroz regularne kvalifikacije.

Gdje gledati?

Utakmica Poljska - Hrvatska igra se u Varšavi s početkom u 20:45 sati, izravni prijenos donosi Nova TV.

Standings provided by Sofascore