očekivane promjene

Zlatko Dalić je odlučio; ovo je 11 'vatrenih' koji će istrčati protiv Poljske

15.10.2024 u 05:58

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20.45 sati (NovaTV) u Varšavi protiv Poljske igra utakmicu 4. kola Lige nacija. Izbornik Zlatko Dalić je najavio kako će u našem sastavu biti promjena u odnosu na utakmicu protiv Škotske

'Vatreni' su u subotu na Maksimiru pobijedili Škotsku 2:1, a večerašnjom pobjedom protiv Poljske osigurali bi drugo mjesto u skupini i plasman u četvrtfinale Lige nacija.

Izbornik Zlatko Dalić je za utakmicu s Poljacima (20.45 sati, NovaTV) najavio neke promjene u sastavu 'vatrenih', jednostavno momčad treba 'svježu krv' za ovu važnu utakmicu.

'Ovo nam je najvažnija utakmica, prva meč-lopta da osiguramo prolazak skupine', kazao je Dalić te najavio:

'Mateo Kovačić je otpao, to je šteta. Bio je jedan od naših najboljih igrača u prošle dvije utakmice. Osvježit ćemo tim, ali nećemo puno mijenjati. Vidjet ćemo što ćemo s Perišićem, on je još u fazi oporavka i dugo nije igrao cijelu utakmicu. Vidjet ćemo za vezni red, naći ćemo što je najkvalitetnije, no imamo i izmjene koje su uvijek donosile pomak u igri.'

Činjenica je da Dalić niti nema previše manevarskog prostora u momčadi, igrat će u sustavu 3-5-2, ali bez obzira na najave sigurno je da će se postaviti nešto defenzivnije jer ipak igramo u gostima.

'Igrat ćemo u svom stilu, mi se ne znamo braniti. Po nekim računicama, dovoljan bi nam bio i bod, ali ako igraš na bod, onda izgubiš. Došli smo se nadigravati i pokušati pobijediti. Naš stil nije braniti se. Branili smo protiv Škotske pa smo primili gol, ali je bilo zaleđe...', najavio je Dalić.

Sigurno je kako će večeras na golu standardno krenuti Livaković, a posljednja tri čovjeka obrane 'vatrenih' su Šutalo na desnom beku, Ćaleta-Car kao stoper i Gvardiol na lijevom beku.

Značajnijih bi promjena trebalo biti u veznome redu. Kapetan Luka Modrić je tu siguran, a uz njega bi trebali krenuti Dinamovi mladići - Petar Sučić i Martin Baturina. No, Dalić u veznome redu ima nekoliko otvorenih opcija, tu su još Pašalić i Luka Sučić, te je samo pitanje koliko je izbornik spreman ići na rizik.

Dojam je da će uz Modrića priliku ipak dobiti nešto defenzivnije orijentirani Petar Sučić, a Baturina će biti 'poveznica' prema našim napadačima.

S obzirom na zdravstveno stanje Ivana Perišića, na desnom beku/krilu bi mogao startati Jakić koji je defenzivnije odgovorniji, a to mu je i jedna od pozicija na kojima se sjajno snalazi. Lijevo je prvi izbor Sosa, ali i Perišić koji bi - s obzirom na to da se tek vraća u ritam utakmica - mogao dobiti priliku u nastavku susreta.

  • +29
Hrvatska nogometna reprezentacija, trening, Varšava, 14.10.2024. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

U napadu je Kramarić siguran, a Dalić u špici mora birati između Matanovića i Budimira. Kako je Matanović startao protiv Škotske, dojam je da će u Varšavi od prve minute krenuti Budimir, a Petković će svoju priliku ponovno čekati s klupe.

Vjerojatnih 11 Hrvatske za utakmicu s Poljacima:

Livaković - Šutalo, Ćaleta-Car, Gvardiol - Jakić, Modrić, Petar Sučić, Baturina, Sosa - Kramarić, Budimir

Realno, ovo je nešto defenzivnija postava 'vatrenih', no to je razumljivo jer ipak igramo u gostima i to kod jakih Poljaka pa će Dalić krenuti malo zatvorenije, onako 'ziheraški' s igračima poput Jakića i Petra Sučića koji su obrambeno odgovorniji, a za očekivati je i da će Sosa imati nešto više defenzivnijih zadataka.

Pa opet, u slučaju da treba 'loviti' rezultat, Dalić na klupi ima dovoljno aduta - tu je Pjaca koji ofenzivno itekako može pokrenuti desni bok, Luka Sučić može unijeti novu energiju u vezni red, slično kao i Petković, Oršić, Ivanušec, Pašalić... Da, činjenica je da ofenzivno imamo dovoljno 'širine', no trebat će se i organizirano braniti jer s druge će strane biti Lewandowski, Zielinski...

Standings provided by Sofascore