HEZONJA U FOKUSU

Evo kako pedantni NBA analitičari vide hrvatsku senzaciju!

23.10.2015 u 11:42

Bionic
Reading

Za nekoliko dana 20-godišnji Mario Hezonja trebao bi postati 15. po redu Hrvat koji je zaigrao u NBA ligi. Niz je 1989. godine započeo Dražen Petrović kada je zaigrao za Portland Trail Blazerse. Nakon svega nekoliko utakmica Hezonja je preko noći uz stari nadimak 'SuperMario' dobio i novi nadimak 'Hrvatska senzacija'...

Sudeći po utakmicama predsezone ispred 203 cm visokog Hezonje je vrlo dobra rookie sezona. Košarkaški analitičari sa službenog portala lige NBA.com napisali su detaljno snažne i slabe strane mladog Dubrovčanina koji je nedavno protiv New Orleans Pelicansa (19 koševa, trice 4-6) odigrao najbolju utakmicu predsezone. Hezonja je iznenadio kritičare šutem za tri poena te hrabrošću, a kao najveći plus svakako mu pripisuju – neustrašivost.

Nakon pročitane pedantne analize jasno je da je zvijezda rođena. Jedini minus Hezonji zasad je igra u obrani, na čemu s njim puno radi trener Scott Skiles

'Pokazujem napredak zahvaljujući treneru Skilesu koji mi svakodnevno nešto objašnjava s naglaskom na obranu', nedavno je kazao Hezonja koji u posljednjih pet utakmica ima prosjek od 11,4 koša i 3,2 skoka (šut za tricu 35%).

Analiza portala NBA.com


SNAGA:
Sjajna tehnika skok-šuta, nevjerojatno brz izbačaj, učinkovita preciznost šuta u situacijama kada loptu u trku (catch-and-shoot), a jako je dobar i u skok-šutu koji sam kreira iz driblinga. Voljan je igrati i razigravača, a vrlo je komotan u tranzicijskoj igri. Atletski je vrlo moćan, vrlo inteligentan i prepun samopouzdanja. Vrlo je učinkovit sa crte slobodnih bacanja (83% u predsezoni), a u igri je savršeno slaže kao napadačka snaga uz braniče kao što su Victor Oladipo i Elfrid Payton. Neustrašiv je čemu je dokaz da je nekoliko puta napadao Anthonyja Davisa (jedan od najboljih NBA blokera, op.a.).

SLABOSTI:
Nije uvijek koncentriran u obrani (108.3 koša primaju izračunato na 48 minuta kad je on u igri), ne probija se uvijek kroz blokove, nema preveliki repertoar/izbor napadačkih poteza, uglavnom treba mu blok da bi se oslobodio igrača koji ga čuva (no obzirom na visinu od 203 cm može šutirati preko skoro svakoga), ponekad žuri s odlukama prije nego se situacija zaista i dogodi/realizira.