psk_2

euro 2024

Evo kako su Hrvatska i Italija igrale kroz povijest; jedan podatak je zastrašujući!

Bionic
Reading

Hrvatska i Italija večeras u Leipzigu od 21 sat igraju po deveti puta u povijesti. Prisjetili smo e svih utakmica uz napomenu kako Vatreni još niti jednom nisu izgubili. Zastrašujući je to podatak kad se gleda iz kuta Azzurra

Bit će to ogled u kojem Vatrenima igra samo pobjeda, dok je Azurrima dovoljan i bod za plasman u osminu finala.

Podsjetimo, hrvatska reprezentacija je u prva dva kola skupine B dohvatila mršavi bod protiv Albanije (2:2), te izgubila od Španjolske (0:3), dok su Talijani porazili Albance (2-1), te upisali poraz od Furije (0:1).

Uoči utakmice u Lepzigu hrvatski izbornik Zlatko Dalić je rekao:

'Još jedna u nizu naših povijesnih utakmica koje igramo. Uvijek su teške, mi smo spremni, vjerujem da će biti dobro, svi su zdravi osim Vide koji neće biti u kadru za utakmicu. Ovo drugo je u redu, svjesni smo situacije, da je nokaut faza već sada krenula. Svjesni smo da nam igra samo pobjeda, moramo ju dohvatiti, s tri boda idemo dalje, sve drugo nas šalje kući. A ne bih htio ovako rano kući.'

Hrvatska je u osam dosadašnjih susreta protiv Italije upisala tri pobjede i pet remija, pri tome je od šest službenih susreta Hrvatska dobila dva, a četiri su završila bez pobjednika. No, podatak kako je čak pet puta utakmica završila neriješeno dovoljno govori kakav težak posao Vatrene čeka večeras.

Niz je zapoečo legendarni Tomislav Ivić

Sjajna serija započela je prije točno 30 godina u Palermu, kada je svijet upoznao" hrvatsku reprezentaciju koja tada još nije imala nadimak Vatreni.

Bio je to susret u kvalifikacijama za EURO 1996. godine i tek treća službena utakmica hrvatske vrste. Susret se igrao 16. studenoga 1994. u Palermu, a Hrvatska je slavila 2:1.

Utakmicu je s klupe vodio Tomislav Ivić jer Miroslav Blažević bio je kažnjen zbog incidenta na utakmici Auxerrea i Dinama. Oba gola je zabio Davor Šukera (32, 57), dok je za Talijane strijelac bio Dino Baggio (89).

Za Italiju je to bila prva utakmica nakon što je igrala finale SP-a 1994. s Brazilom u SAD-u u kojem je izgubila na jedanaesteraca.

U uzvratnom susretu u listopadu 1995. u Splitu je završilo 1-1. Gosti su poveli golom Demetrija Albertinija (29), a izjednačio je Davor Šuker iz jedanaesterca (48).

Hrvatska je kvalifikacije završila na prvom mjesto plasiravši se na svoje prvo veliko natjecanje, EURO 1996. u Engleskoj.

Uslijedio je remi bez golova na prijateljskoj utakmici u Zagrebu 1999. godine, a novi službeni ogled Hrvatska i Italija su igrale na SP-u 2002. u japanskom Ibarakiju.

Talijani su zapamtili tko je Miki Rapaić

*više statistika OVDJE

Italija je povela golom Christiana Vierija u 55. minuti, no "vatreni" su okrenuli rezultat golovima Ivice Olića (73) i Milana Mikija Rapaića (76). Nažalost, ta nam pobjeda nije bila dovoljna, dalje su prošli Meksiko i Italija.

Četiri godine kasnije hrvatska vrsta je pod vodstvom Slavena Bilića u njegovom izborničkom debiju u Livornu srušila tadašnjeg svjetskog prvaka 2:0. Bio je to prijateljski susret, Talijani nisu igrali u najjačem sastavu, ali to ne umanjuje naš uspjeh. Strijelci su bili Eduardo da Silva (18) i Luka Modrić (47).

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

Posljednje tri međusobne utakmice završile su rezultatom 1:1, a sve tri su bile službene.

U poljskom Poznanju u skupini na EP-u 2012. godine. Talijani su poveli golom Andrea Pirla u 37. minuti, a izjednačio je Mario Mandžukić u 72. minuti. Hrvatska je natjecanje u skupini zaključila kao treća iza kasnijeg europskog prvaka Španjolske i doprvaka Italije.

*više statistika OVDJE

Remi i hrvatski huligani koji su dva puta prekidali utakmicu

Uslijedio je Milano u studenom 2014. u kvalifikacijama za EURO 2016. Još jednom je bilo 1:1, domaćin je poveo golom Antonija Candreva u 11. minuti, a izjednačio je Ivan Perišić četiri minute kasnije. Nažalost, bila je to utakmica koju su obilježili hrvatski huligani koji su dva puta prekidali utakmicu bacavši baklje na teren i na tribine

Jednom u prvom poluvremenu, a potom u 71. minuti kada je morala intervenirati i talijanska policija, a prekid je trajao desetak minuta.

Utakmica je nastavljena nakon što je policija pendrecima otjerala dio navijača od kuda su u teren letjele baklje. Nevjerojatno je i da je sam izbornik Niko Kovač umalo pogođen bakljom kada je htio smiriti situaciju.

Uzvratni ogled odigran je u lipnju 2015. u Splitu. Utakmica je igrana pred praznim tribinama poljudskog stadiona zbog izgreda naših navijača i u Norveškoj, a Hrvatski nogometni savez morao je platiti i 55.000 eura kazne. Nažalost, ovaj susret je obilježila svastika na travnjaku koju su huligani napravili dan prije. Ni do danas počinitelji nisu otkriveni.

Mandžukić je donio vodstvo u 11. minuti, a u 36. minuti je izjednačio Antonio Candreva iz jedanaesterca. Spomenimo i da je Mandžukić u sedmoj minuti promašio kazneni udarac, a u sudačkoj nadoknadi je Dario Srna dobio žuti karton.

Italija je na koncu bila prva u skupini, a EURO u Francuskoj je izborila i Hrvatska osvojivši drugo mjesto.

UTAKMICE HRVATSKE I ITALIJE OD SAMOSTALNOSTI

  • Italija - Hrvatska 1-2 (D.Baggio 89 / Šuker 32, 57) - 16. studenog 1994. Palermo - kvalifikacije za EP 1996.
  • Hrvatska - Italija 1-1 (Šuker 48-11m / Albertini 29) - 8. listopada 1995. Split - kvalifikacije za EP 1996.
  • Hrvatska - Italija 0-0 (28. travnja 1999. Zagreb - prijateljska)
  • Italija - Hrvatska 1-2 (Vieri 55 / Olić 73, Rapaić 76) - 8. lipnja 2002. Ibaraki - SP - skupina
  • Italija - Hrvatska 0-2 (Da Silva 18, Modrić 47) - 16. kolovoza 2006. Livorno - prijateljska
  • Italija - Hrvatska 1-1 (Pirlo 37 / Mandžukić 72) - 14. lipnja 2012. Poznanj - EP - skupina
  • Italija - Hrvatska 1-1 (Candreva 11 / Perišić 15) - 16. studenog 2014. Milano - kvalifikacije za EP 2016.
  • Hrvatska - Italija 1-1 (Mandžukić 11 / Candreva 36-11m) - 12. lipnja Split - kvalifikacije za EP 2016.
  • +42
Hrvatska, navijači, Leipzig 2, 23.6.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

A da će atmosfera u Lepizigu biti sjajan govore i videa reportera tportala dan uoči utakmice:

A kako se doznaje na tribinama će biti više od 25 tisuća hrvatskih navijača. I baš svi vjeruju u prolaz!

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal