sp u atletici

Fenomenalni Roko Farkaš srušio 38 godina stari rekord: Još uvijek sam u šoku

30.08.2024 u 17:57

Bionic
Reading

Trećeg dana Svjetskog juniorskog prvenstva u atletici koje se održava u Limi Roko Farkaš odmah je u prvoj seriji skoka u dalj preskočio kvalifikacijsku normu skočivši nevjerojatnih 8,15 m za uvjerljivo prvo mjesto kvalifikacija

Tim skokom Roko Farkaš je srušio 38 godina star hrvatski juniorski rekord u skoku u dalj kojeg je davne 1986. postavio Lahor Marinović sa skokom od 7,93 m, a svoj je osobni rekord popravio za 43 cm.

S ovim rezultatom Roko je skočio na 3. mjesto na hrvatskim tablicama svih vremena i na 3. mjesto na svjetskim juniorskim tablicama ove sezone.

'Još uvijek sam u šoku, nisam svjestan što sam napravio, ali treba sad ostati smiren i hladne glave te se odmoriti za finale koje je sutra navečer. Jako sam sretan zbog ovog rezultata jer mislim da nitko nije očekivao ovako dalek skok. Trener i ja smo mislili da će skokovi biti na 7.80 ili 7.90 metara, ali ovo definitivno nismo očekivali', kazao je Roko, a potom otkrio koga je prvo nazvao nakon uspjeha:

'Prvo sam naravno zvao obitelj. Cijela obitelj je doma pratila natjecanje i njima veliko hvala za podršku.'

Finale skoka u dalj je na rasporedu 31. kolovoza u 00:20 po hrvatskom vremenu.

Drugo finale izborila je Mia Wild na 100 m prepone. Mia je najprije u kvalifikacijama pobijedila u svojoj skupini s rezultatom 13,26, da bi u polufinalu istrčala 13,24 za prvo mjesto u skupini i izravan prolaz u finale s drugim najboljim rezultatom polufinala. 

Druga naša predstavnica na preponama bila je Jana Bujan koja je s rezultatom 14,74 s zauzela 56. mjesto.

U kvalifikacijama na 200 m nastupila je Lara Jurčić i s rezultatom 24,31 svoj nastup završila na 27. mjestu.