KINEZI TRLJAJU RUKE

[FOTO] Amerikancima je ovo bilo bolno gledati; trebala je biti njihova ljubimica, ali 'izigrala' je zemlju u kojoj je rođena

08.02.2022 u 08:33

Bionic
Reading

Kineskinja Eileen Gu osvojila je naslov olimpijske pobjednice u slobodnom skijanju u disciplini big air na ZOI u Pekingu ispred Francuskinje Tess Ledeux i Švicarke Mathilde Germaud

Gu (18), koja je rođena u SAD-u, do zlata je stigla odličnom izvedbom u trećoj seriji, čime se s treće pozicije uspela na prvu slaveći sa 188.25 bodova, 0.75 više od glavne favoritkinje Ledeux (20), trostruke pobjednice X igara, dok je brončana Germaud osvojila 182.50 bodova.

Ovo je već treće zlatno odličje za domaćine na ZOI u Pekingu, čime je Kina trenutačno izbila na vrh ljestvice osvajača medalja. Sada ima tri zlata i dva srebra, druga je Švedska s tri zlata, a treća Rusija s dva zlata, tri srebra i dvije bronce.

Trijumf Gu s tribina je uživo pratila i kineska tenisačica Peng Shuai, za čiju je dobrobit svjetska javnost bila vrlo zabrinuta posljednjih mjeseci jer je nestala iz javnosti nakon što je optužila za seksualno zlostavljanje visokopozicioniranog kineskog političara. S Peng se tijekom natjecanja sastao i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach te je s tenisačicom i večerao u subotu.

  • +4
Kineska snowboarderica Eileen Gu Izvor: EPA / Autor: SALVATORE DI NOLFI

Inače, 18-godišnja pobjednica trebala je biti sljedeća američka olimpijska miljenica. Iako je rođena i odrasla u San Franciscu, Gu je odlučila nastupati za Kinu i tako je razočarala članove američke skijaške zajednice. Gu je državljanka SAD-a, a svoju je odluku da nastupa za Kinu donijela najvjerojatnije pod utjecajem majke, Kineskinje Yan.