Roberto De Zerbi

Gattusov sunarodnjak preuzeo posrnulog giganta i poručio: Ja sam nogometni luđak

09.07.2024 u 20:05

Bionic
Reading

Novi trener Olympique Marseillea, Talijan Roberto De Zerbi (45) predstavio se u utorak kao 'nogometni luđak' koji živi 'sa strašću i emocijama' i koji želi vratiti OM u vrh

Premda se njegovo ime spominjalo u kombinacijama za Bayern Munchen i Manchester United, talijanski stručnjak je koncem lipnja potpisao ugovor za OM.

Bit će to njegov sedmi klub u trenerskoj karijeri i četvrta država u kojoj će raditi. Karijeru je počeo u rodnoj Italiji vodivši Foggiju, Palermo, Benevento, te Sassuolo, potom je jednu sezonu proveo u ukrajinskom Šahtaru, a zadnje dvije na Otoku za kormilom engleskog Brightona.

De Zerbi se predstavio kao nogometni luđak koji živi sa strašću i emocijama i želi dovesti Marseille, tamo gdje to zaslužuje, na vrh.

'Živim od strasti i emocija. Rođen sam kao navijač, tek onda sam postao igrač i trener. Kad se rodiš kao navijač, ne zaboravljaš publiku i stadion. Ova momčad je uvijek bila drugačija', kazao je 45-godišnji Talijan na predstavljanju medijima.

'Nogomet doživljavam na pretjeran način. Nikada nema sivila, samo bijelo ili crno. To pokušavam prenijeti na svoje igrače. Morat ćemo igrati hrabro, zabavljati se na terenu, raditi stvari ozbiljno i dati slobodu talentu', dodao je.

De Zerbi je najavio velik promjene.

'Promijenit ćemo mnogo toga. Pokušavamo izgraditi jaku momčad, koja će imati identitet. Ne želim tražiti vrijeme, znam da su navijači i novinari dovoljno inteligentni da budu objektivni. Ne znam koliko će trajati, ali radim kao da ću ostati dvije godine, četiri godine, deset godina', dodao je čovjek koji je za OM potpisao na tri sezone.

'Projekt je vratiti OM tamo gdje zaslužuje, to jest u borbu za naslove' poručio je naglasivši:

'Prvi cilj koji dajem svojim momčadima, ne samo OM-u, je učiniti ljude koji dolaze na stadion ponosnima. Nakon toga će biti ciljevi igre i rezultata. Nisam ni mesija ni spasitelj domovine, ne obećavam ništa o rezultatima, samo ozbiljnost i stav, ali znam očekivanja i želim dati sve od sebe da ih ne iznevjerim', zaključio je De Zerbi.

Marseille je prošlu sezonu završio na skromnom osmom mjestu u prvenstvu, a trofej čeka od 2012. kada je bio pobjednik Liga kupa. Zadnju titulu prvaka klub sa stadiona Velodrome je osvojio 2010. godine.