novi trener 'bilih'

Gennaro Gattuso predstavljen na Poljudu; otkrio je na kojoj poziciji vidi Marka Livaju

18.06.2024 u 15:31

Bionic
Reading

Jučer je Gennaro Gattuso (46) napokon stigao u Split, a danas je u 16 sati legendarni Rino na Poljudu predstavljen kao novi trener Hajduka

Prošle srijede, 12. lipnja, Hajduk je objavio kako je novi trener 'bilih' proslavljeni Talijan Gennaro Gattuso (46)!

'HNK Hajduk s posebnim zadovoljstvom može potvrditi kako će našu prvu momčad u novoj sezoni voditi legendarni Gennaro Gattuso! S 'bijelima' je potpisao ugovor do ljeta 2026. godine, a u Split stiže sljedećeg tjedna, na početku priprema prve momčadi, kada ćemo ga i službeno predstaviti na Poljudu', objavili su 'bili' prije šest dana.

Gattuso je jučer (ponedjeljak, 17. lipnja) napokon stigao u Split, u zračnoj su ga luci dočekali predsjednik Hajduka Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić, a danas u 16 sati će legendarni Rino na Poljudu biti predstavljen kao novi trener Hajduka!

Predsjednik Hajduka Ivan Bilić prvi se obratio medijima.

'Veliko mi je zadovoljstvo što vam možemo predstaviti jedno ogromno trenersko ime, s velikim iskustvom. Jako nam je drago što smo uspjeli potpisati ugovor s njim do 30. lipnja 2026., on će doći s još pet članova svog tima. Proces je trajao otprilike dva mjeseca, jedan dio procesa je bio i odabir sportskog direktora', kazao je Bilić u uvodu te dodao:

'Mediji su dosta nagađali o imenima. Kao klub nismo izlazili s imenima i mislimo da je to bilo ispravno. Jako velik dio procesa bio je i sam sportski direktor Nikola Kalinić pa bih mu prepustio riječ.'

Sad je jasno da je baš Kalinić odradio lavovski dio posla oko dovođenja Gennara Gattusa na Poljud.

'Čast mi je što je s nama bivši veliki igrač i trener koji je vodio velike klubove, kao i moj bivši trener. Želim mu sve najbolje u klubu i da svojim znanjem i karakterom pomogne koliko god je moguće. Inzistirao sam na njemu jer nam trebaju rad i disciplina, a to dobivamo s njim', kazao je Kalinić.

Onda se javnosti obratio i novi trener 'bilih' Gennaro Gattuso.

'Hvala vam što ste došli na ovu konferenciju za medije. Hvala predsjedniku Hajduka i gospodinu Nikoli. Pružena mi je velika mogućnost da radim ovdje i da pokažem svoje nogometna znanje. Između ostaloga, volim i izazove, a Hajduk je izazov. Pričali smo o svemu i napravili jedan dobar posao', rekao je na početku Gattuso.

Sve zanima kako će izgledati Hajduk pod njegovim vodstvom te koliko mu konkretno igrača nedostaje za ono što želi igrati?

'Uvijek sam igrao 4-3-3 ili 4-2-3-1, a imam preko 400 utakmica u trenerskoj karijeri. Međutim, formacija nije bitna, bitan je pobjednički mentalitet. Što se tiče novih igrača, bolju viziju ću dobiti nakon što se upoznam sa sadašnjim igračima. Preferiram uživo vidjeti mogućnosti igrača, jer jedna stvar je vidjeti igrača na videu, a druga stvar u realnosti. Uz sve to moramo i respektirati budžet kluba', kaže Gattuso te dodaje:

'Zbog Eura nam fale tri igrača, oni će dobiti desetak dana više da se odmore. Na meni je da u idućih par dana i tijekom priprema odlučim tko će sve igrati.'

Legendarni Rino je svjestan da Hajduk predugo čeka na titulu prvaka, pritisak će sigurno biti velik...

'Pustimo moju igračku karijeru sa strane, ovdje se radi o meni kao treneru. Trener sam već 11 godina, moja najvažnija utakmica će biti ona ovdje, a to će biti moja momčad. Igrači moraju imati poštovanja prema grbu kojeg nose na majici.', kazaoi je Gattuso ali nije otkrio je li već razgovarao s Perišićem i Livajom:

  • +10
Službeno predstavljen novi trener Hajduka Gennaro Gattuso Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'S nekoliko sam igrača već kontaktirao, neću o imenima jer neke stvari moraju ostati između nas. Neke stvari moraju ostati između nas. Nikola je bio moj igrač, imali smo nekad problema i nekad je išao ranije na tuširanje, ali odmah smo to riješili oči u oči. Nogomet je ozbiljna djelatnost, mora se graditi na disciplini. Igrači moraju imati respekta prema radu, a ne da se boje mene', kazao je Gattuso.

U međuvremenu je stiglo i pitanje za predsjednika Bilića - je li Gattuso najskuplji trener Hajduka?

'Mislim da nije. Uklapa se u naš budžet. Pretpostavljamo da je pristao na manje uvjete nego što je mogao imati na nekim drugim mjestima', kazao je Bilić, a Gattuso je odmah u nastavku pojasnio:

'Drago mi je da sam ovdje. Uvijek sam radio u užarenim atmosferama, Marseille, Napulj... Bila mi je želja doći ovdje, imao sam izdašnih ponuda iz Saudijske Arabije, mogao sam raditi u Italiji, ali ipak sam odlučio doći u užarenu atmosferu kao što je sami Split. Poljud je strukturalno nažalost takav kakav je, ali na svakoj utakmici je 20 do 25 tisuća navijača. Sada moramo izgraditi pobjednički mentalitet', uvjerava Gattuso.

Sportski direktor Nikola Kalić odgovorio je na pitanje ima li Hajduk šanse dovesti Džeku ili Rakitića...

'Imam popis igrača koje želim. Ne bi bilo fer govoriti o imenima. Svi oni imaju svoje klubove. Tražit ćemo pojačanja, vidjet ćemo koliko će to biti moguće. Neću dovoditi igrače reda radi', kaže Kalinić.

Gattuso je potom otkrio kako misli podići igrače Hajduka na 'viši nivo'...

'Morate shvatiti u kakvom se ambijentu nalazimo. Ovo je posebni okoliš u kojima se nalazi posebni mentalitet. Igrači ponekad osjećaju kao da dres i lopta imaju po 100 kilograma. To se mora promijeniti. Moramo pronaći karakteristike lidera, to će se vidjeti tijekom narednih dana i tijekom sezone', otkriva legendarni Talijan te nastavlja:

'Naglašavam o karakteru, kao igrač i kao trener sam dvije različite osobe. Volim posjed kao trener, volim moderan nogomet, volimo se uspostaviti kao velika obitelj. To ne znači samo 25 igrača, nego svi. Oružari, doktori, fizioterapeuti... Svi moramo težiti uspjehu. Volim i cijenim rad. Ne treba tražiti alibije. Za dobiti na igri, treba vremena, ali vremena je malo, uskoro nam stiže europska utakmica.'

Na kojim bi sve pozicijama Gattuso volio pojačati momčad Hajduka?

'Moramo biti svjesni da je u ovom trenutku prioritet prema naprijed. To su krila, lijevo i desno krilo. Moramo vidjeti situaciju s Perišićem. Što se Brekala tiče, moramo biti svjesni da je on igrač Fiorentine, vidjet ćemo hoće li on ostati. Volim igrati 4-2-3-1, Livaju vidim kao desetku. To su stvari na kojima ćemo poraditi', otkriva Gattuso koji je oduševljen Splitom:

'Svaki zid, toliko murala, zastava... I to je bio jedan od razloga mog odabira. Ovo je jedan veliki izazov, radio sam u velikim europskim klubovima gdje je infrastruktura bila sve. Ovdje toga i nema baš. Rođen sam u jednom ribarskom naselju, logično je da sam završio u jednom ovakvom gradu. I navijači su bili dobar dio mog odabira.'

U ponedjeljak na Euru igraju Hrvatska i Italija. Prognoza Gennara Gattusa?

'Neka pobijedi bolji', diplomatski je odgovorio novi trener Haduka koji je potom otkrio i s kim se sve konzultirao prije nego što je prihvatio ponudu iz Splita:

'Pričao sam s Igorom Tudorom, ali ključna osoba bio je Anthony Šerić. On je bio odlučujući kliker. Znam situaciju s kojom su se susretali drugi kolege ovdje u Hrvatskoj. Ne zna se jezik, treba vam prevoditelj. Svi kažu da mi je nadimak 'željezni narednik'. Ma koji željezni narednik? To je bilo davno, kad sam bio igrač. Ja najviše cijenim rad', kaže Gattuso te upozorava:

'Ovdje se ne igra tenis, igra se momčadski, a ne pojedinačno. Momčad mora znati tko igra od prvih 11, a tko je na klupi. Tko je na klupi se mora pomiriti s tim. Ako netko misli da može igrati mali nogomet sa svojim prijateljima iza kuće, to nema šanse. Mi smo profesionalci i tako se ne smije ponašati u ovom trentuku.'

Po čemu bi Gattuso želio da ga navijači Hajduka pamte za nekih 15-20 godina?

'Ne možemo odmah pričati o tome što će biti za 15 godina. Nisam ni došao, a postavljate mi to pitanje. Avantura tek treba početi. Želim da me upamte da sam dao kreativnost igri, da sam ostavio igračima osjećaj pripadnosti. Navijači prepoznaju kada igrači daju sve od sebe', kaže Gattuso te otkriva koji igrač mu prvi padne na pamet kada pomisli na Hrvatsku:

'Boban, Prosinečki... Bokšić, Modrić... Bobana sam prvo gledao na televiziji pa smo igrali zajedno. Poslije toga sam igrao s famoznim Mikijem Rapaićem, samo kava, cigareta, duhan... To su igrači kojih se prvo sjetim', iskren je Gattuso.

Temperamentan je trener, nekad izgleda kao da se na utakmicama umori više od svojih igrača na terenu...

'Da se snima nekakav film, ja bi bih bio loš glumac. Ja sam takav kakav jesam. Volim miris svježe trave, volim ostati poslije utakmice na terenu. Da to ne volim, ostao bih kod kuće i bio sa svojim psima. Više volim trenerski posao nego igrački trenutno. Mogu ostati kući i trošiti novac, ali ovo radim zbog strasti prema nogometu', kaže Gattuso kojemu je srednje ime Ivan. Kako to da je baš dobio slavensko ime?

'Moj djed se zvao Gennaro, ja sam drugi Gennaro u obitelji. A Gennaro je inače zaštitnik Napulja... Dodali su mi ime Ivan da nas ne miješaju. Ivan nije samo slavensko ime, često se koristi i u Italiji', otkriva Gennaro Ivan Gattuso.

  • +9
Gennaro Gattuso sletio u Split, 17.6.2024. Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric

Potom je stiglo nekoliko pitanja za sportskog direktora Nikolu Kalinića. Koliko je normalno da moramo pričati o disciplini, bi li igrači sami trebali poštovati dres?

'Dobro ste rekli, u svakom normalnom klubu imaš rad i disciplinu. Moraš poštivati klub koji te plaća. Svatko mora misliti o sebi, da je na svakom treningu na sto posto i da živi za pobjedu. Ne bi uopće trebalo razgovarati o tome', kaže Kalinić koji je usporedio Gattusa kao trenera i Gattusa kao igrača:

'Totalno drugačiji je bio kao igrač. Bio je defenzivni vezni, a sad gaji napadačku igru. Karakteran je trener, voli i takve igrače, voli igrače koji se ne boje ničega i koji će dati sve za pobjedu. On će dati sve igraču, a igrač mu to mora vratiti, inače će završiti kako će završiti.'

Hajduk ovog ljeta mora prodati neke igrače...

'Sigurno je da živimo od prodaje, tako da ćemo morati prodavati da dovedemo igrače. Sve će se događati iza Eura, imamo vremena. Velike europske lige počinju s pripremama sredinom sedmog mjeseca. Ima vremena, iako se nama žuri zbog europskih kvalifikacija. Nećemo dovoditi igrače radi reda pa da ih se poslije ne možemo riješiti', uvjerava Kalinić koji ima jasne ciljeve:

'Kad igraš za Hajduk, uvijek ti je cilj biti prvi jer igraš u velikom klubu. Ali u nogometu se ne može ništa obećati, tako ni rezultat. Prvi cilj je pokušati ući u Konferencijsku ligu, ali ne može se obećati rezultat.'

Je li Gattuso bio prvi izbor za trenera Hajduka?

'On je bio prvi izbor jer sam se s njim čuo prije mjesec dana. Bila je borba, bilo je teško, bilo je i drugih trenera, ali hvala Bogu da je Gennaro s nama', otkriva Kalinić koji sad osjeća veliko olakšanje:

'Veliko je ovo ohrabrenje za mene i za cijeli klub, ali ne gledam na sebe. Meni je Hajduk na prvom mjestu. On nam treba da uvede ono što nam je nedostajalo, rad i disciplina. To je temelj, a nakon toga idemo korak po korak. Trebat će i njemu vremena da se navikne na našu momčad i ligu.'

Kakva je situacija s Josipom Brekalom?

'Ima visoki ugovor s Fiorentinom, sigurno je da ga mi želimo. Vidjet ćemo...', ostao je zagonetan Kalinić.

Podsjetimo, Gennaro Gattuso je u igračkoj karijeri osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti. Prvak je svijeta s Italijom 2006. godine, osvajač Lige prvaka s Milanom 2003. i 2007. godine, dvostruki osvajač Serie A, UEFA Superkupa te talijanskog Superkupa, a jednom je osvojio FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo.

Zbog svog stila igre, borbenosti, beskompromisnosti i izraženog pobjedničkog mentaliteta Gattuso je postao ikonska figura svjetskog nogometa.

Gennaro Ivan Gattuso rođen je 9. siječnja 1978. godine u gradu Corigliano Calabro u Italiji, a prve nogometne korake napravio je u Perugiji za koju je ostvario i seniorski debi. Zatim je prešao u škotski Rangers, pa se vratio u Italiju u redove Salernitane, a 1999. godine prelazi u Milan koji obilježava njegovu nogometnu karijeru. Na San Siru je stekao status legende, zadržao se tamo 13 godina i odigrao ukupno 468 utakmica. Nogometnu karijeru zaključio je 2013. godine kao igrač švicarskog Siona te je u tom klubu odmah napravio prijelaz u trenerske vode te preuzeo vođenje prve momčadi.

>> više statistike potražite OVDJE.

Tijekom nogometne karijere legendarni je Rino upijao znanje od najvećih talijanskih trenerskih genijalaca poput Carla Ancelottija, Marcella Lippija i Massimiliana Allegrija.

Kao trener posljednji angažman imao je vodeći francuskog velikana Olympique Marseille s čije klupe je otišao u veljači ove godine. U Španjolskoj je prethodno vodio Valenciju, a prije toga Fiorentinu, Napoli i Milan gdje je tada kao igrača vodio našeg sportskog direktora Nikolu Kalinića. Na samom početku trenerske karijere nakon epizode u Švicarskoj bio je šef stručnog stožera Palerma, zatim grčke OFI Crete te talijanske Pise.

  • +8
Gennaro Gattuso - novi trener Hajduka Izvor: EPA / Autor: Carlo_Ferraro
sve osim nogometa

Učitavanje...