psk_2

TOT ZA TPORTAL

Iskusni trener vrlo izravan: To mora biti u fokusu, inače nas čeka veliki problem

Bionic
Reading

Iako smo se svi nadali hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i u drugom dijelu Eura, golovi od Albanije i Italije u zadnjim sekundama utakmica uskratili su Modriću i društvu borbu za visoki plasman

Izbornik Zlatko Dalić preuzeo je svu odgovornost za rezultat, te priznao kako nije ispunio ni svoja, ni očekivanja igrača i navijača.

Nije se čak ni skrivao iza odluke nizozemskog suca da produži utakmicu za predugih osam minuta.

Naravno, nakon tri osvojene medalje, i onog što Dalića posebno veseli - povratka navijača na stadione i buđenja nacionalnog ponosa kada igra reprezentacija, jasno je da se ponekad treba dogoditi i ovakav - neuspjeh. Jer i Modrić je 'patio' od 2006. do famozne Rusije 2018. godine. A onda je zajedno s Perišićem, Brozovićem i Kovačićem, te prije i Rakitićem, Vidom i Mandžukićem - promijenio nogometnu kartu svijeta.

Ali da se ne bi čekalo novih 12 godina na uspjehe, Marijo Tot, 52-godišnji trener koji je nedavno zaključio uspješnu misiju u bukureštanskom Dinamu, upozorio je na važan detalj.

'Jako je važno, a to se moglo shvatiti iz izbornikova izlaganja, da će se nastaviti kontinuitet struke. Međutim, definitivno treba promijeniti stil igre, te donijeti novu energiju. A što to znači? Baš kao što je Dalić rekao, Hrvatska mora igrati brže, okomitije, ali i sve mlađe kategorije učiti kako igrati. To je jednostavno trend u današnjem, modernom nogometu', poručio je Tot, te nastavio.

'Ono što Hrvatska ima, to su mladi talentirani igrači. Rezultat će doći ako ćemo pratiti trendove, imati napadačku brzinu. odgovornost u obrani i okomitost. Sve to nam je nedostajalo sada u Njemačkoj, a siguran sam da su toga svjesni svi i da će se raditi na poboljšanju'.

Zasad se još uvijek možemo osloniti na, kako ih Dalić zove - senatore?

'Vidjet ćemo do kad će oni ostati. Jer koliko sam čitao, još nitko od njih nije rekao da odlazi ili ostaje. U svakom slučaju, i mladima i starima treba stručna ruka iskusnog izbornika, ali i savjeti onih koji su pri kraju karijere, jer uz njih će definitivno lakše stasati. Hrvatska je navikla na dobre rezultate, ali javnost mora biti strpljiva jer trebat će vremena za formiranje novih reprezentativaca, a to onda može značiti da bi i rezultati mogli malo patiti'.

Mladi su već 'pokucali' na vrata, a neki velikim koracima i ušli u to društvo.

'Da, Gvardiol je definitivno taj. Ali tu su još i Sučić, Baturina... Ima još mladih, koji su veliki potencijali. No, treba i njih istrpjeti, odnosno forsirati, te graditi na njima, koji su već osjetili velike klubove, velike utakmice. Ti mladi su gladni uspjeha, i zato ih treba gurati'.

Za kraj, Tot je još jednom naglasio najvažnije.

'Puno truda treba uložiti, posebno u rad s mlađim selekcijama, jer iz njih crpimo igrače za A reprezentaciju. Oni nam moraju biti u fokusu, jer ako tamo nije dobro, onda nas čeka veliki problem. Međutim, siguran sam ta do već svi u HNS-u jako dobro znaju', završio je trener s velikim nogometnim znanjem.

sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal