psk_2

SAMO ZA TPORTAL

Halilhodžić o najvećem nedostatku Vatrenih: Rekao sam da će doći do ovoga

Bionic
Reading

Hrvatski reprezentativci nakon remija 1:1 s Italijom vratili su se iz Leipziga u Neuruppin. Dobili su slobodan dan, a nakon pretrpljenog šoka, sigurno im i treba. Sigurni smo da će navečer pratiti rasplet u C skupini te se nadati eventualnom raspletu koji bi ih ostavio u igri za osminu finala. No, isto se treba dogoditi i u srijedu u F skupini. A dok to (do)čekaju, nekoliko riječi uputio im je i legendarni BiH trener Vahid Halilhodžić

Uvijek maksimalno iskren ali i objektivan, bivši nogometaš, a potom i trener Vahid Halilhodžić, koji je u svojoj bogatoj karijeri vodio i zagrebački Dinamo, osvrnuo se na remi 1:1 Hrvatske i Italije, a koji je praktički Hrvatsku gurnuo iz nokaut-faze.

'Stvarno je šteta dobiti gol u zadnjoj sekundi. Jer nivo Hrvatske se podigao i zaslužila je čak i pobjedu. No događalo se na ovom Euru već nekoliko puta da golovi padaju u završnicama utakmica. Nažalost, to je tako jer utakmica se igra do posljednjeg sučevog zvižduka', rekao je Halilhodžić za tportal.

Ali simptomatično je i to što je Hrvatska i protiv Albanije primila gol u zadnjim sekundama, ali i sada protiv Italije.

'Mislim da je problem u tome što Hrvatska u zadnjem redu nema toliko iskusnu momčad. Drugi problem, zapravo još veći, jest taj što je Hrvatska prepustila inicijativu Italiji. I gotovo 20 minuta nije izlazila sa svoje polovine terena. Međutim, to se događa i na drugim utakmicama. Tako je Njemačka stisnula Švicarsku. Morao se taj defenzivni blok gurnuti što dalje od svog gola i onemogućiti suparnika da dolazi u tvoj 16-erac. Ali lako je sada pametovati.... Ponavljam, takvi golovi nisu slučajnost, jer kada se momčad opredijeli na takvu obranu, onda joj se dogodi nekakav kiks, slučajan gol, penal'.

Smatrate li da je ovo razočaravajući rezultat Hrvatske, kada se zna da je na zadnja dva SP-a bila u polufinalima i finalu?

'Ja sam već rekao da će jednog dana doći do ovoga. Svi ti momci koji su proslavili hrvatski nogomet i koji su napravili fantastične rezultate, navikli su i razmazili navijače s tim izvrsnim rezultatima. Iako Hrvatska ima još uvijek neke teoretske izglede, ne treba nikoga kriviti. Hrvatska je u ovoj utakmici podigla nivo igre u odnosnu na utakmicu sa Španjolskom i Albanijom. Protiv Italije su dali koliko su mogli, meni je žao što je Hrvatska ispala, što je Luka Modrić plakao. Jer kod njega smo vidjeli taj pobjednički mentalitet. Mislim da bi 99,9 posto igrača nakon promašenog penala potonulo, a on se vrati samo minutu kasnije, zabije odbijanac kojeg inače zabijaju napadači. Kakva reakcija... A sve to naučio je igrajući za veliki Real'.

Ne znamo što će odlučiti, ostaje li ili ne u reprezentaciji, ali njegove igre itekako bi koristile Vatrenima?

'On ima 39 godina i to sve, zbilja, ovisi od njemu. I u tim godinama moraš imati nevjerojatnu volju za igrati nogomet na tom nivou. A on je očito ima. Možda baš ovaj rezultat protiv Italije probudi neki novi inat u njemu. Ali sve zavisi od njega, kakav će imati voljni moment, u kakvoj će formi biti. No, jednog dana će se sigurno dogoditi da Luka Modrić više neće igrati. I zato se već polako treba razmišljati što poslije Luke Modrića, tko bi ga mogao zamijeniti. Iako je jako teško naći takvoga. Ne ide to preko noći. Sjećam se Njemačke poslije SP-a u Brazilu, promijenili su par igrača i trebalo im je nekoliko godina da se vrate na nivo koji žele njihovi navijači. Sve su to pitanja o kojima trebaju razmišljati u stručnom stožeru, čelništvu HNS-a'.

Mnogi hvale Luku Sučića, ali i Lovru Majera.

'Da, dobar je taj Luka Sučić. Ne poznam ga, ali sam vidio da je jako dobar, ali je mlad i neiskusan. Ali to je vrlo zanimljiv igrač. Tehnički jak, ima finu lijevu nogu, potrebnu sportsku drskost. Kako je samo pucao prema Donnarummi. Ima u njemu materijala, ali da bi došao na visoki nivo i postao nositelj igre, ne može se to dogoditi preko noći'.

  • +24
Utakmica 3. kola skupine B na EURU: Hrvatska - Italija Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Protiv Italije bilo je više dobrih, nego u prva dva kola. Pa da još nekoga pohvalite?

'Livaković je bio odličan, a njegove su me obrane podsjetile i na Katar, odnosno obrane protiv Belgije, Brazila... Brozović me iznenadio. Očito je da može igrati, bez obzira na to što su ga i malo kritizirali. Luka je naravno, bio sjajan. Gvardiol također, ali od njega sam očekivao više protiv Španjolske i Italije. Ali protiv Azzurra je pokazao svoju klasu. Ma, Hrvatska je pokazala kvalitetu. Međutim, moramo priznati i da ova Italija ipak nije velika reprezentacija kao nekad, odnosno svjetska velesila.

Nešto je ipak falilo ovoj Hrvatskoj?

'To je problem koji traje već valjda desetak godina, jer nema pravog golgetera, europskog i svjetskog nivoa, koji će konkretizirati neke najmanje šanse. Danas ako nemaš pravo golmana i centarfora, teško da možeš do pravog rezultata'.

sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal