psk_2

SAMO ZA TPORTAL

Legendarni Šifo o 'kiksu' Vatrenih, Modriću i šoku: Kao da nikad nisam igrao nogomet

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija remijem 1:1 protiv Italije u 3. kolu B skupine najvjerojatnije je okončala svoj nastup na Euru. Nakon 'kiksa' protiv Albanije i primljenog gola u sudačkoj nadoknadi, isto joj se dogodilo i u ovoj utakmici. Bivši hrvatski reprezentativac Gordon Schildenfeld imao je 'petlju' te je rekao kako je doživio ovaj remi

Hrvatski internacionalac i bivši reprezentativac s 29 nastupa i jednim golom za Vatrene, 39-godišnji Gordon Schildenfeld, u svojoj je karijeri dva puta igrao s Italijom. Jednom na Euru (2012. godine) i jednom u kvalifikacijama (za Euro 2016). Zanimljivo, i te su utakmice okončane istim rezultatom kao i ova u ponedjeljak u Leipzigu. Točnije, bez pobjednika 1:1. A taj remi ovoj Dalićevoj vrsti najvjerojatnije je zatvorio vrata osmine finale.

Zapravo, Hrvatsku je nokaut-faze koštao remi 2:2 protiv Albanije, a do kojeg je također došlo u zadnjim sekundama dvoboja. Nova stresna završnica, s jednako šokantnim završetkom.

'Slažem se. Ali da je prvenstvo sada krenulo, onda bi ovo bilo dovoljno dobro. Međutim, nažalost, čini se da je za nas ovo prvenstvo ipak završeno. Baš šteta'.

Kako ste doživjeli ove promjene u sastavu, odnosno posloženu momčad bez klasičnog napadača?

'Ne želim ulaziti u te rasprave, jer izbornik je taj koji odlučuje, koji je odgovoran za svoje poteze. Ali vidjelo se s Budimirovim ulaskom, kojem ovakve utakmice sjajno leže, koliko je doprinio igri. Donio je razliku. Mislim da je vezna linija odigrala malo bolje nego je igrala u prve dvije utakmice. Ali moram reći da mi je Šutalo odigrao baš top. Baš kao i 'mali' Sučić. Naravno, i Gvardiol je bio na visini zadatka, odnosno cijela zadnja linija. Mogu samo još jednom ponoviti, da smo pobijedili i prošli, bilo bi 'samo' dovoljno dobro'.

Koliko bi pobjeda, da smo je ostvarili, zapravo 'zamutila' sliku o hrvatskom nastupu na Euru?

'Mislim da su brojni prije mene puno već sve rekli. Što se ove utakmice tiče, ne mogu reći da smo mi odigrali nešto fantastično ili da smo ih razvalili. Imali smo loptu u prvom poluvremenu u svom posjedu, i to je to. S time da nismo imali neke izrazite šanse. Za razliku od Talijana, koji su prijetili, a Livaković nas spašavao'.

Hrvatska je imala vodstvo, i umjesto da riješi utakmicu, dopustila je suparniku povratak u nju?

'Napadali su Talijani u tih zadnjih 20-tak minuta. Ali moram priznati da sam ja tako nešto očekivao s naše strane. kao u peridou kada smo stiskali Albance. Ne znam, teško mi se oteti dojmu, bilo je to malo bolje, ali nije bilo 'vau'. A da smo pobijedili, bilo bi to na nekakvo iskustvo'.

Bilo je stresno kod Modrićevog promašenog penala?

'Pomislio sam, kada je promašio, ništa od svega. Jer nisu naši stvorili niti jednu konkretniju priliku. I onda kada su dobili takvu, pa je nisu iskoristili, zbilja sam se uplašio. Jer Talijani su Talijani, oni su majstori odigrati utakmicu na 'nulu'. I baš kao za vraga, kćer me pitala dvije minute prije kraja 'Tata, je l' gotovo'. Rekao sam joj - naravno. Jer što ti je dvije minute u nogometu? Ništa. I onda šok. A ona se okrene prema meni i gleda me. Kao da nikad nisam igrao nogomet'.

Što mislite, je li ovo kraj ove velike generacije, odnosno nekih od senatora, poput Modrića, Perišića, Vide, Brozovića...

'Ne želim ulaziti u to. Modrić je zadužio cijelu Hrvatsku, cijeli naš nogomet, sa svime što je napravio. Naravno, i Brozović, i Perišić... O tome nema razgovora, barem za mene. Pa Luka igra u Real Madridu, a ne u nekoj bezveznoj ligi. Svi ti igrači su imali velike karijere, igraju u odličnim klubovima. I oni su na još nekom nivou. Hrvatska ih treba. Kao što treba i Vidu, neka sjedi tamo i daje savjete mlađim igračima. Svi ti mladi koji dolaze imaju talenat, ali treba im iskustvo. U nogometu je iskustvo traženo, ali je i skupo. A ako hoćeš iskusnog igrača, puno ćeš ga platiti. A mi to iskustvo imamo u Luki, Vidi, Perišiću... Bio sam im svima suigrač, i neka igraju dokle god mogu. Kvalitetu i karakter imaju', poručio je Schildenfeld.

  • +24
Utakmica 3. kola skupine B na EURU: Hrvatska - Italija Izvor: EPA / Autor: Filip Singer
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal