Danny Makkelie

Tko je policajac koji je sudio Hrvatskoj? Pamti ga Ronaldo, prozivali su ga Danci...

25.06.2024 u 10:18

Bionic
Reading

Nakon drame protiv Italije i primljenog gola u zadnjim sekundama za 1:1 hrvatska nogometna reprezentacija svela je svoje šanse za prolazak u osminu finala Europskog prvenstva na minimum

Puno toga se treba poklopiti u utakmicama na Euru koje su pred nama, o čemu smo detaljno pisali, a zapravo se najviše piše i govori o suđenju na utakmici Hrvatska – Italija.

Do te kobne 98. minute – kad je Mattia Zaccagni zabio za 1:1 - Hrvatska je imala plasman u osminu finala Europskog prvenstva i većina navijača je već gledala prema Berlinu i okršaju protiv Švicarske u subotu.

Tko je krivac za takav rasplet? Neki su odmah okrivili glavnog suca jer je produžio utakmicu čak osma minuta. I upravo je ta posljednja minuta sudačke nadoknade bila kobna za Vatrene.

Stanišić: Danas se sve sudilo protiv nas!

'Mislim da smo svi razočarani, strašno što smo ovdje doživjeli. Dva puta smo dobili gol u nadoknadi, danas se sve sudilo protiv nas! Svaki kontakt je bio faul. Strašno. Oni dobiju osam minuta nadoknade, ne znam na temelju čega. Imali su šanse, ali kroz igru i ne baš', kazao je nakon utakmice Josip Stanišić.

Inače, glavni sudac utakmice bio je Nizozemac Danny Makkelie kojeg će svi Vatreni dobri upamtiti. A upamtio ga je i Cristiano Ronaldo.

Podsjetimo, odmah nakon utakmice nekoliko Vatrenih, koji su izašli pred novinare, otvoreno su rekli kako nisu zadovoljni suđenjem. Ukupno je Makkelie podijelio čak šest žutih kartona igračima Hrvatske, a isto tako je morao donijeti odluku o penalu za Hrvatsku u 53. minuti tek kad je dodatno provjerio VAR snimku. Jer taj detalj nije primijetio tijekom utakmice…

Inače, ono što je zanimljivo spomenuti jest podatak kako Makkelie radi kao policijski inspektor u Rotterdamu, a ujedno je u slobodno vrijeme i trener sudaca u Nizozemskom nogometnom savezu. I još nešto; vlasnik je licence Fife još od 2011. godine i jako je cijenjen u svojoj Nizozemskoj.

A ovo nije pri puta da se njegovo ime spominje u negativnom kontekstu. Jako dobro pamti ga i Cristiano Ronaldo i to još iz 2021. godine i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Katru.

Upravo je Makkelie poništio pobjednički gol Portugalcima i to na samom kraju utakmice koji se činio – čistim. Nije bilo jasno je li lopta cijelim svojim obujmom prošla gol-crtu nakon što ju je izbio igrač Srbije. Ronaldo je bio uvjeren da je gol.

No, imamo je još sličnih utakmica sudac Makkelie. Jedna od njih je i ona kad je dosudio penal za Engleze u polufinalu Eura 2021. godine protiv Danske. O tom se penalu dugo pisalo i mnogi su ga nazvali jednim od kontroverznijih. No, Makkelie zbog toga nije niti kažnjen niti prozivan od Uefe ili Fife.

  • +24
Utakmica 3. kola skupine B na EURU: Hrvatska - Italija Izvor: EPA / Autor: Filip Singer