odjeci derbija

Jurčić otkrio što će biti najveći problem Rijeke do kraja sezone

10.04.2017 u 06:49

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac s dugogodišnjim stažom igranja u talijanskoj Serie A, a sada trener, između ostalih, i u hrvatskoj reprezentaciji, 47-godišnji Krunoslav Jurčić analizirao je derbi Rijeke i Dinama (1:1)

Rijeka i Dinamo u subotu su na Rujevici odigrali 1:1, čime je Kekova momčad ostala na četiri boda prednosti pred najbližim suparnikom. Rijeka je igrom u prvom dijelu pokazala da je trenutno bolja momčad, ali svoju terensku premoć nije znala realizirati.

Slaže se s time i Kruno Jurčić, bivši igrač a danas trener, koji je u tri navrata vodio i 'modre'.

'Generalno, Rijeka je izgubila veliku priliku da riješi prvenstvo. Rijeka je bila zrelija ekipa koja je, s obzirom na broj prilika, morala pobijediti. U prvoj trećini utakmice imala je tri, četiri prilike i da je jedna od njih ušla, moglo je završiti katastrofom Dinama kao u prvoj ovosezonskoj utakmici na Rujevici', rekao je za tportal.hr Kruno Jurčić.

'Rijeka je, dakle, svoje prilike propustila, a onda je u drugom poluvremenu Dinamo stvorio ravnotežu. Iz neorganizirane i jalove igre, u nastavku je uspio preuzeti kontrolu na sredini terena. Rijeka je pak energetski pala, igrači su se potrošili i logično je bilo da i igra padne. I kada je Dinamo već dolazio do daha, Rijeka je nakon velike greške Dinamove obrane stigla u vodstvo, odnosno puno bliže svom cilju', razmišlja Jurčić.

Dinamo je, pak, puno ovisio o individualnim potezima?

'Definitivno. I sva sreća Peteva je da ima igrače poput Sammira i Soudanija.'

Nakon utakmice dojam je da su sretniji bili Dinamovi igrači. Jer osim što su uspjeli u završnici spasiti bod, uz slabiju igru uspjeli su ostati na četiri boda zaostatka, odnosno onemogućiti Rijeku da ode na velikih sedam bodova prednosti?

'Vidjelo se to odmah po reakciji na terenu, Dinamovi igrači nakon utakmice su bili veseli i raspjevani. A to pokazuje i trenutno psihološko stanje. Mislim da će se igrači Rijeke sada naći u puno težoj situaciji, a to će se vidjeti u trenucima kada će imati rezultatski manjak i morati loviti prednost suparnika. Znate, teško je kada izgubiš bodove koje si imao na pladnju.'

Ali trener Rijeke Matjaž Kek i prije ove utakmice nije 'letio', odnosno rekao je da do kraja ima puno posla i da, bez obzira na rezultat derbija, ništa neće biti gotovo. Dojam je da zna kako psihološki podići momčad?

'Kek je nakon utakmice bio dosta samokritičan i slažem se, sigurno će poduzeti sve da 'digne' momčad. Međutim, mislim da će kod njegovih igrača u glavama biti da su imali veliku priliku, koju nisu iskoristili. Ono što je, po mom mišljenju, bilo krivo u subotu, jesu promjene, jer Rijeka je prije ulaska Čanađije i Mateia bila puno agresivnija odnosno nije dala priliku Dinamu. Njihovim ulaskom moć Rijeke je popustila, izgubila se agresivnost.

Rijeka-Dinamo 1:1, 27. kolo 2016./17. (sažetak)

Na sreću Riječana, Dinamova igra ima dosta 'rupa'?

'Nakon ove utakmice mora se upaliti alarm u Maksimiru jer razgolitila je slabosti u strategiji slaganja momčadi. Dinamov srednji red nema motoričkih predispozicija, odnosno, bolje reći - sportsku moć. Vidjela se nemoć, inferiornost, u svakom duelu igrači Rijeke, poput Mišića i Vešovića, bili su čvršći. Nažalost, mislim da Dinamo ima previše igrača koji ne mogu sudjelovati u pravom nogometu te će se na ljeto, želi li Dinamo europski iskorak, morati u preslagivanje momčadi. Ponavljam, Sammir i Soudani su iznimne klase, dok neki, poput Pavičića i Perića, moraju još dosta učiti.'

Do kraja prvenstva još je devet kola, a u igri je još 27 bodova, što znači da bi neizvjesnost mogla potrajati. Možda i do zadnjeg kola.

'Ostalo je još puno do kraja i sigurno će biti neizvjesno, a to je dobro za prvenstvo. Ipak, mislim da ostali klubovi ove sezone nisu toliko konkurentni i ne vidim tko bi mogao zaustaviti Rijeku ili Dinamo', zaključio je Kruno Jurčić.