NA POMOLU TOTALNI SUKOB

Šamarčina koja će odjeknuti cijelom Fifom! Infantina i Bobana ovakva reakcija sigurno je teško pogodila

03.05.2018 u 18:29

Bionic
Reading

Vodeće europske nogometne lige protive se planu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) koja želi uvesti dva nova natjecanja - Svjetsko klupsko prvenstvo sa 24 sudionika, te Ligu nacija

Na pomolu je novi sukob između Fife i nogometnih klubova svijeta koji bi se lako mogao pretvoriti u 'rat' ukoliko sve strane ne pronađu zajednički interes.

'FIFA djeluje s jasnim nedostatkom konzultacija i transparentnosti', izjavio je predsjednik Udruženja europskih profesionalnih nogometnih liga (EPFL) Lars-Christer Olsson te dodao:

'Ovaj proces me podsjeća na metode stare FIFA-e za koju sam mislio da je stvar prošlosti.'

Olsson je kritizirao FIFA-inu namjeru da na Svjetskom prvenstvu klubova sudjeluju 24 momčadi, kao i plan da se globalna Liga nacija za reprezentacije igra svake dvije godine.

'FIFA-in plan da podijeli više od dvije milijarde dolara za Svjetsko klupsko prvenstvo samo bi povećao financijski jaz između europskih klubova,' dodao je predsjednik EPFL-a čije su članice engleski Premiership, španjolska La Liga...

Lige su pozvale i druge europske nogometne dužnosnike da se 'čvrsto suprotstave i zajedno zaustave ovu jednostranu inicijativu FIFA-e'.

  • +4
Zvonimir Boban Izvor: Profimedia / Autor: Yegor Aleyev/TASS

Od 2021. godine na Svjetskom klupskom prvenstvu trebala bi nastupiti 24 kluba umjesto sadašnjih sedam, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino želi pokrenuti i globalnu Ligu nacija po uzoru na natjecanja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u rujnu, listopadu i prosincu. Kako bi financirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u razdoblju od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara.

Naravno, Fifa se nije udostojila ni da pita same igrače što misle o novim idejama koje donose još više utakmica u ionako prenatrpanom rasporedu.