MAESTRO

Kraj jedne ere; Andres Iniesta završava veličanstvenu nogometnu karijeru

01.10.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Legenda Španjolske i Barcelone umirovit će se 8. listopada nakon duge i uspješne karijere. S Barcelonom i španjolskom reprezentacijom osvojio je baš svaki mogući trofej i s 40 godina na leđima odlazi u legendu

Andres Iniesta najavio je skori odlazak u igračku mirovinu putem svojih društvenih mreža. Legenda Barcelone nema klub otkako je prije par mjeseci napustila Emirates. Prije toga, Iniesta je od 2018. do srpnja 2023. igrao za Vissel Kobe u Japanu, ali najdublji trag ostavio je u Barceloni.

Stasao je u slavnoj La Masiji i vrlo rano postao nezamjenjiv na Camp Nouu. Ali tek je dolaskom Pepa Guardiole na klupu, 2008. godine, pokazao da je generacijski igrač. S Barcelonom je osvojio dvije trostruke krune, četiri trofeja Lige prvaka, Španjolskoj je donio prvi (i zasad jedini) naslov svjetskog prvaka pogotkom protiv Nizozemske u finalu Svjetskog prvenstva 2010., a bio je i ključan dio momčadi koje su osvajale dva uzastopna Eura, 2008. i 2012.

Sa Sergijem Busquetsom i Xavijem Hernandezom činio je možda i najbolji vezni trio u povijesti nogometa. Bile su to godine kada su Španjolska i Barcelona apsolutno dominirale svjetskim nogometom. Za reprezentaciju je odigrao 131 utakmicu, što ga čini petim igračem s najviše nastupa u povijesti Španjolske. 

Marca piše kako će se službeno umiroviti 8. listopada, budući da je u Barceloni nosio osmicu na dresu. Svima će nedostajati.