neviđena dominacija

LeBron James se protiv Srbije upisao u povijest; ovo još nitko nikada nije uspio!

Bionic
Reading

U pobjedi košarkaša SAD-a nad Srbijom 95:91, kojom su NBA zvijezde izborile olimpijski finale, u povijesne knjige upisao se LeBron James

Iako su košarkaša SAD-a većinu utakmice bili u velikom zaostatku (bilo je i +17 za Srbiju!), na koncu su ipak izvukli pobjedu 95:91 nakon dramatične završnice.

Stephen Curry, apsolutni rekorder NBA lige po ubačenim tricama, bio je najefikasniji igrač utakmice s 36 koševa (gađao je 9-14 za tri poena!). No, nakon utakmice svi su govorili o 39-godišnjem LeBronu Jamesu koji je ostvario triple-double učinak od 16 koševa, 12 skokova i 10 asistencija.

Ubrzo nakon utakmice objavljen je podatak kako je LeBron James prvi igrač u povijesti olimpijskih košarkaških turnira koji je ostvario dva triple-double učinka (uspio je to 2012. i 2024. godine!).

Naime, u povijesti Olimpijskih igara bilo ih je ostvareno samo četiri, a kronološki su to uspjeli:

  • Aleksandar Belov 1976. godine
  • LeBron James 2012. godine
  • Luka Dončić 2020. godine
  • LeBron James 2024. godine

Dodajmo kako su vrlo blizu triple-double učinka bili svojevremeno Toni Kukoč (1996), ali i nedavno Nikola Jokić.

'Nisam siguran koliko mi je još ostalo u karijeri i koliko ću još velikih utakmica odigrati. Ovo je sigurno bila jedna od njih, ovdje se borimo za nešto veliko. Puno toga sam prošao u karijeri, puno toga osvojio i stvarno odigrao bezbroj velikih utakmica. Ova će mi pobjeda ostati u pamćenju kao jedna od najdražih', kazao je James nakon utakmice.

No, svi koji ga poznaju kažu da mu ti rekordni ništa ne znače jer silno želi pred kraj karijere još jedno olimpijsko zlato.

  • +22
SAD - Srbija (košarka, polufinale OI-a u Parizu) Izvor: Profimedia / Autor: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal