ŠPANJOLAC SLAVIO 3:2

Nadal pokazao Đokoviću tko je kralj pariške zemlje

07.06.2013 u 18:06

Bionic
Reading

Španjolac Rafael Nadal finalist je drugog grand-slama sezone, a u polufinalu je sa 3:2 (6:4, 3:6, 6:1, 6:7, 9:7) svladao Srbina Novaka Đokovića

Španjolski tenisač Rafael Nadal apsolutni je vladar Roland Garrosa, ali i kompletne ove igre na terenima zemljane podloge. Nakon sjajnog polufinala Nadal je izborio novi pariški finale nakon 6:4, 3:6, 6:1, 6:7(3), 9:7 protiv Novaka Đokovića

Suparnici se mijenjaju, ali Nadalu nitko ništa ne može na zemlji Roland Garrosa. Nekada, prije sada već dosta godina, najviše mu se približio Roger Federer. No, još je dalje došao prvi igrač na svijetu Novak Đoković, ali niti on nema rješenja da do kraja slomi Španjolca. Prošle godine je Nadal protiv Đokovića dobio finale u četiri seta, ovaj put je slavio u polufinalu, u pet setova.

Nadal će u nedjelju loviti nevjerojatnu osmu titulu u Roland Garrosu, a suparnik će mu biti ili sunarodnjak David Ferrer ili Francuz Jo-Wilfried Tsonga. Ovog petka je dobio 20. put u karijeri Đokvoića (petnaest puta je izgubio).

U prvom setu je jedini do breaka došao Nadal, kod 3:3, te je nakon startne agresivne igre Đokovića, primirio suparnika i dominirao set i pol. U drugoj je, pak, dionici Nadal slomio prvog igrača svijeta na servisu kod 2:2, ali od tog trenutka, pa do kraja seta, Đoković je nanizao četiri gema.

Tako dobiveni drugi set mogao je najaviti nastavak dominacije Đokovića u trećem setu, ali takvo što ne da je izostalo, već je srpski tenisal bio potpuno podređen. Istina, treba naglasiti da je Nadal do prvog breaka, kod 1:0, došao uz pomoć suca koji je dobru Đokovićevu loptiicu dosudio kao out. No, i bez toga očigledno bi Đoković samo pratio sjajnu igru Nadala u tom setu koji je završen sa 6:1 za Španjolca.

U četvrtom se setu možda razvila i najveća borba ovog polufinala. Nadal je bio, činilo se, stalno jedan mali korak ispred, ali tavo što nije uspio materijalizirati u konačnu pobjedu. Break je Nadal radio kod 3:3 i kod 5:5, ali se oba puta Đoković vraćao.

Posebno treba naglasiti situaciju kod 6:5 kada je Nadal servirao bio samo dva poena udaljen od pobjede i plasmana u finale (30:15)!

Nakon što je Nadal ostao kratak u tom servis-gemu, u tie-breaku je nastavio gledati kako se Đoković budi. Dobio je prvi igrač svijeta tie-break (7:3), a potom odmah na startu petoga došao do breaka i prvi put u polufiinalu poveo.

No, vrlo brzo se Nadal oporavio i počeo je odmah stiskati Đokovića u svakom njegovom servis gemu. Naposljetku, break je Nadal vratio za 4-4, a do konačne je pobjede došao oduzevši suparniku servis bez izgubljenog poena kod 8:7. Dva posljednja poena je Đoković forhendima izbacio debelo u out.

U nastavku dana drugi će polufinale odigrati Francuz Jo-Wilfried Tsonga i Španjolac David Ferrer.