SAMO ZA TPORTAL

Nakon ove poruke jasno je što možemo očekivati od Dinama u Salzburgu

22.10.2024 u 09:32

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ove je srijede od 21 sat utakmica 3. kola Lige prvaka. Modri gostuju kod RB-a Salzburg, kluba u kojem je dubok trag ostavio Šibenčanin Goran Tomić, danas trener kluba iz UAE-a, Al Bataeha

Četiri godine provedene u Salzburgu, u klubu koji je nekad nosio ime Austria, bile su dovoljne Goranu Tomiću da, uz rodni Šibenik, zavoli ovaj grad.

Ipak, trenerski posao odvukao ga je na razne strane svijeta te je danas ovaj 47-godišnji nogometni stručnjak zaposlen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i vodi Al Bataeh iz Šardže.

Međutim Tomić je, iako tisućama kilometara daleko od kuće, ipak upućen u sve što se ovdje događa u nogometnom smislu. I zato se pozabavio najavom ogleda Salzburga i Dinama.

'Mogu vrlo jednostavno konstatirati da RB Salzburg nije u istom kvalitativnom izdanju kao prije dvije godine, kada su također igrali s Dinamom u Ligi prvaka. Osim toga, Salzburg nije ni u formi, kao što je bio posljednjih godina, kada je dominirao austrijskom Bundesligom. Također, ulazak u sezonu Lige prvaka bio je jednako loš, jer nakon poraza u Pragu kod Sparte doživio je još teži domaći poraz od Bresta', započeo je Tomić, dodajući:

'I zato će domaća momčad biti pod velikim pritiskom. Ne velikim, nego ogromnim.'

Dinamo je isto tako očajno ušao u Ligu prvaka, a mislimo tu na poraz 2:9 od Bayerna. No smjena trenera, pa remi protiv Monaca, ipak bude nadu?

'Nije to ništa neuobičajeno, odnosno takve promjene znaju pozitivno utjecati na igrače. No osim Bjelici, Dinamo mora biti zahvalan Sergeju Jakiroviću, koji ga je uveo u Ligu prvaka. Evidentno je to da je Bjelica protiv Monaca jako dobro posložio momčad i pripremio utakmicu. S time što je Monaco u ovom trenutku puno bolja momčad od Salzburga i zato sam uvjeren da se Dinamo ima pravo nadati pozitivnom rezultatu.'

Ipak, Dinamo se u SHNL-u muči, a vidjelo se to i u Puli. Treba li se zato bojati ovog gostovanja?

'Mislim da nije teško konstatirati da se Dinamo puno lakše motivira za utakmice u Ligi prvaka. Jer kada čuješ himnu... Vidim da se piše kako su neki igrači, poput Petkovića, pod upitnikom. Međutim Dinamo ima dovoljno širok kadar, kvalitetne pojedince, tako da će i trener Bjelica moći sastaviti dobru momčad.'

U nekoliko navrata spominjalo vas se kao kandidata za Dinamovu klupu. Iz Salzburga, u kojem živite, takvih poziva nije bilo?

'Poznajemo se svi mi, kako u Dinamu, tako i u Salzburgu. Ali to su ta nogometna poznanstva, ništa više od toga. A kako živim u Salzburgu, često odem pogledati njihove treninge. Bio sam i na nekoliko prijateljskih utakmica. Međutim RB Salzburg zapravo je dio korporacije, u kojoj se školuju ne samo mladi igrači, već i treneri. I uvode ih u program još od najmlađih kategorija, pa sve preko Lieferinga, do prve momčadi. Tako da je zapravo teško ući u taj njihov brod.'

Ali bilo bi zanimljivo raditi s Jürgenom Kloppom?

'Sigurno da bi. No, kažem, oni ipak uzimaju svoje trenere. Mislim, imam i ja nešto iskustva, jer radio sam i kao pomoćni trener Erikssonu, ali jedno je biti pomoćni, a drugo glavni trener', završio je Tomić te nastavlja graditi svoj trenerski put.