NAVIJAČI SLAVE...

Neće padati glave! 'Hajduk je naš, zadržimo ga'

09.10.2013 u 17:48

Bionic
Reading

Sedam sati trajala je sjednica splitskog Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o Hajduku, no sve se može sažeti u jednoj jedinoj rečenici: nema prodaje! Vijećnici su jednoglasno odlučili dati podršku projektu Naš Hajduk i sadašnjem modelu, odnosno Nadzornom odboru i upravi, a za godinu dana naći će se na istom mjestu i ponovno raspravljati

Jamstvo za Hajdukov prošlogodišnji kredit od 30 milijuna kuna aktivirano je i teret pada na gradski proračun, no klub će - kako i stoji u jamstvu - u iduće tri godine Gradu Splitu proslijediti 30 posto od vsvakog svog prihoda. Predsjednik Marin Brbić zadovoljan je ovakvim ishodom i uvjeren je da će klub vrlo brzo platiti svoje obveze - čak i bez očekivanih prihoda, tu je 25 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, većinom od transfera Anasa Sharbinija.

Grad Split zbog Hajdukovog kredita neće biti u blokadi: osam milijuna kuna platit će iz redovnog poslovanja, a 23 milijuna kreditom kod Hypo banke uz kamatu od 5,50 posto. S druge strane, Hajduku će na njegova dugovanja zaračunavati zateznu kamatu.

Rasprava na Gradskom vijeću protekla je u neočekivano mirnom i konstruktivnom tonu, vjerojatno jer se Luka Podrug nije pojavio, dok se Željko Kerum vrlo brzo izgubio sa sjednice. Lajtmotiv današnjeg susreta bila je fraza 'pozitivni trendovi': apsolutno svi vijećnici složili su se da klub posluje znatno bolje i više ne stvara gubitke, te da se njime upravlja puno odgovornije nego ranije. Dapače, ukoliko se isključe troškovi amortizacije stadiona - čije održavanje je ionako dužnost Grada - Hajduk će i 2013. godinu završiti s pozitivnim rezultatom.

'Ova uprava je naslijedila gubitak, ali je uspjela preokrenuti trendove', složio se splitski gradonačelnik Ivo Baldasar nakon sjednice. Njegovo mišljenje i dalje je da bi s privatnim vlasnikom klub najbolje funkcionirao, ali zadovoljan je odlukom da se sadašnjem vodstvu pruži prilika da dokažu kako Hajduk uistinu može biti 'narodni klub'. 'Volio bih da griješim i ispričat ću se predsjedniku Brbiću ako me demantira', kazao je Baldasar.

Neslužbeno, bez obzira na sjednicu za godinu dana, odlučeno je da model Naš Hajduk ostane na snazi sve do konca 2015. godine. Ukoliko rezultat bude pozitivan, prodaje definitivno neće biti, a članovi kluba dobit će priliku na izborima birati novi sastav Nadzornog odbora.


Marin Brbić sa smješkom je prihvatio Baldasarovu izjavu najavio da će učiniti sve kako bi se gradonačelnik doista i ispričao. Predsjednica NO-a Branka Ramljak zahvalila je gradskim vijećnicima jer su dali pravu priliku vodstvu kluba, kao i 'prijeko potreban mir'.

Predstavnici udruge Naš Hajduk Josip Tadinac i Bojan Islamović žustro su branili projekt 'narodnog Hajduka' i na koncu uspjeli uvjeriti sve vijećnike. Tadinac ih je pozvao i da kao većinski vlasnici reagiraju na 'lopovluk u HNS-u', odnosno da ne traže garanciju sportskih rezultata kada su odnosi evidentno neravnopravni. 'Zašto i to nije političko pitanje?', upitao ih je. Nije dobio odgovor, tek je Brbić nakon sjednice stidljivo priznao da bi se Grad trebao angažirati.

'Odnosi u HNS-u su takvi kakvi jesu, a svi znamo kakvi su', kazao je Hajdukov predsjednik.

Bojan Islamović javno je pozvao navijače da se postanu članovi Hajduka i tako se pridruže brojci koja je već prešla sedam tisuća.

'Ovo je sada naš klub i zadržimo ga. Prvo godinu, pa dvije, pa onda i vječno', kazao je.

Gradsko vijeće je, inače, još jednom pozvalo 'nadležna državna tijela' da utvrde odgovornost bivših uprava za milijunske minuse Hajduka, no nema sumnje da će - kao i dosad - policija i Državno odvjetništvo ostati nijemi...