REALOVA PREMIJERA U MADRIDU

Niti Mbappe, niti Vinicius: opet je Luka Modrić u središtu pozornosti

24.08.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Madridski Real ove nedjelje ima premijeru na svom Santiago Bernabeuu, a Luka Modrić po prvi će put kao nominalni kapetan povesti svoju momčad. Tim povodom, Marca je kapetanu hrvatske reprezentacije posvetila veliki prostor

Luka Modrić ove je sezone igrao u dvije Realove službene utakmice. No, u obje je ulazio s klupe. U Varšavi, u europskom Superkupu, te u Palmi, protiv Mallorce. Veliki pljesak za Hrvata bila je poveznica Varšave i Palme. Aklamacije koje objašnjavaju što je Modrić za svijet nogometa.

Protiv Valladolida (nedjelja, 17 sati), Modrić se suočava sa svojom prvom utakmicom na Santiago Bernabéu kao kapetan momčadi, a Bellinghamova ozljeda trebala bi ga svrstati u početnih 11 Ancelottijeve momčadi. Početak je sezone za Real Madrid u kojoj je uloga Hrvata (bila) pod upitnikom.

Prve dvije utakmice Reala ostavile su osjećaj da će bijela momčad imati puno perioda u kojoj će joj trebati igrač sposoban kontrolirati tempo. Bez Kroosa u momčadi, sada bi Modrić trebao biti ta figura u središtu terena.

Od početka se znalo da bi Realova 'desetka' trebala imati ulogu pričuve. Jer ispred Modrića su Valverde, Tchoauméni, Camavinga i Bellingham, bilo da Madrid kreće u formacijama 4-2-3-1, 4-3-3 ili 4-4-2. No, postava momčadi pokazala je da s Modrićem na terenu igraju nešto drugo, kontrola je veća, a mehanizmi puno sličniji momčadi koja je u zadnje tri godine dva puta osvaja naslov europskog prvaka.

U tom scenariju pojavljuje se igrač kojeg njegov izbornik Zlatko Dalić opisuje kao 'ratnika koji se ne predaje'. Na putu do 39. godine, (op.a. 9. rujna napunit će 39), Modrić je pokazao svašta, s loptom i bez nje. Jedan od onih kod kojeg nikad nema predaje. I borit će se da njegova uloga bude barem jednaka onoj iz prošle sezone. S time da je sada u prednosti, jer nakon odlaska Kroosa, njegov profil je unikatan.

U sezoni 2023/24, Modrić je igrao u 46 od 55 utakmica Reala. U njih 26 bio je starter u sezoni u kojoj se vidjela njegova uloga, i u kojoj je dao veliki doprinos za dvostruko slavlje na Cibelesu.

Ove sezone situacija iz koje kreće je korak nazad, ali namjere su mu iste: sezonu koja bi trebala biti oproštajna u Realu želi završiti s lijepom minutažom u momčadi. Ono što smo do sada vidjeli pokazuje da je njegov nogomet neophodan u ovom Madridu.

Glad Luke Modrića ne jenjava. Nije ga briga što je već igrač s najviše trofeja u povijesti Madrida (27). On želi više. Sezona mu nudi opciju osvajanja još šest naslova, a Modrić i Carvajal mogli bi postati prvi igrači koji imaju sedam europskih naslova u svojem vlasništvu. Od 12 izdanja koliko je igrao za Real Madrid, Modrić je osvojio polovicu.