psk_2

RUMUNJI NISU RAZOČARALI

Nizozemci najuvjerljivijom predstavom na Euru ušli među osam najboljih

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2024 20:14
  • Objavljeno 02.07.2024 u 19:53
Bionic
Reading

Nogometaši Nizozemske pobjedom 3:0 nad Rumunjskom prošli su u četvrtfinale Eura, a tamo čekaju pobjednika utakmice Turska - Austrija. U Münchenu smo napokon vidjeli Oranje kakvo se očekivalo na ovom turniru. Vodeći pogodak za Nizozemce postigao je Cody Gakpo u 20. minuti. Isti je igrač asistirao u 83. minuti za pogodak Donyella Malena. Ovaj je nizozemski napadač u trećoj minuti dodatka postavio konačnih 3:0.

Nizozemci su u ovaj dvoboj ušli kao izraziti favoriti, iako su natjecanje u skupini završili na trećem mjestu, a Rumunji se plasirali u osminu finala kao prvoplasirani u svojoj grupi. Omjer u međusobnim dvobojima je bio debelo na strani Nizozemske, jer je Rumunjska uspjela pobijediti samo jednom u 13 utakmica.

No, bez obzira na povijest njihovih dvoboja i mišljenje većine stručnjaka, Rumunji su se na početku dvoboja u Muenchenu nametnuli prilično visokim i snažnim pritiskom na nizozemsku obranu.

Tako je već u 2. minuti Ianis Hagi bio u izglednoj situaciji, ali je Denzel Dumfries spriječio da lopta dođe do rumunjskog veznjaka, a pritom nehotice i ozlijedio suparnika. Hagi se vratio u igru s povezom na glavi i u 8. minuti, u stilu mnogo slavnijeg oca, nanizao nekolicinu nizozemskih igrača, ali nije došao do prilike za udarac.

Najbolju situaciju pred nizozemskim vratima momčad Edwarda Iordanescua stvorila je u 14. minuti. Nakon solo prodora Dennis Man je odlučio pucati s ruba kaznenog prostora, lopta je fijuknula preko prečke.

Osim jedne situacije kad je Memphis Depay sam izbio pred rumunjskog vratara Florina Nitu, ali se prethodno našao u zaleđu, Nizozemce se u prvih 15 minuta dvoboja nije puno vidjelo.

I onda je došla 20. minuta u kojoj je Nizozemska došla do vodećeg pogotka. Dugo su kombinirali Nizozemci, pokušali iz obrambene faze proslijediti loptu u sredinu, što nije bilo jednostavno učiniti kroz zgusnuto postavljenu zonu Rumunja. No, Xavi Simons je dočekao loptu na 40-ak metara od gola, okrenuo se i odmah prosijedio na lijevi bok prema Codyju Gakpu.

  • +30
Rumunjska - Nizozemska, Euro (2.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: ANNA SZILAGYI

Rumunji su ostavili Andreija Ratiua samog protiv krilnog igrača Liverpoola, što je brzonogi Gakpo iskoristio. Jednom promjenom smjera slomio je rumunjskog beka, oslobodio si dovoljno prostora za udarac desnom nogom te sa 15-16 metara iskosa s lijeve strane naciljao prostor uz bližu vratnicu. Florin Nita je ostavio taman toliko prostora da nije uspio zaustaviti precizan i snažan udarac najboljeg nizozemskog strijelca na ovom Euru, koji je tako došao do svog trećeg pogotka na turniru.

Pogodak je pokrenuo Nizozemce koji su se do kraja poluvremena našli u još nekoliko izglednih situacija za povećanje vodstva. U 26. minuti je Depay ubacio iz kuta, a na drugoj vratnici, iz neposredne blizine, Stefan de Vrij je glavom pogodio samo vanjski dio mreže.

U 31. minuti Radu Dragusin je uklizavanjem u posljednji trenutak presjekao dodavanje Dumfriesa prema Depayu, koji je samo trebao gurnuti loptu u nebranjenu mrežu.

U 44. minuti je i Xavi Simons propustio upisati se u strijelce. Dobio je odličnu povratnu loptu, ali je umjesto udarca odlučio primiriti loptu, što nije dobro učinio, a kad je pokušao pucati već su mu u bloku bili rumunjski braniči.

Ronald Koeman je u poluvremenu ostavio u svlačionici Stevena Bergwijna, a ubacio Donyella Malena te tako dao do znanja da će njegova momčad krenuti po drugi pogodak i osiguravanje plasmana u četrvtfinale.

Malen je bio u akciji koja je mogla u 54. minuti donijeti Nizozemcima udvostručenje vodstva. Njegov je udarac blokirao Dragusin, ali se lopta odbila do Depaya. No, u izglednoj situaciji najbolji nizozemski strijelac u ovoj generaciji nije dobro pucao pa je prilika propala.

Napromašivali su se Nizozemci, a nisu imali ni sreće. Tako je u 58. minuti Virgil van Dijk sa desetak metara glavom šutirao i pogodio vratnicu. U 62. minuti je novi pokušaj Codyja Gakpa zaustavio rumunjski vratar Nita, da bi minutu potom Gakpo poslao loptu u mrežu, ali je VAR ustanovio kako je bio u minimalnom zaleđu kod dodavanja lopte prema njemu.

U 68. minuti je Depay zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je lopta prošla tik uz vratnicu i završila u gol-autu.

U 73. minuti su sve pripremili za Mickyja van de Vena, ali je loptu poslao opet s krive strane vratnice. U 80. minuti je Gakpu blokiran udarac iz kaznenog prostora.

Konačno razrješenje utakmice dogodilo se u 83. minuti. Depay se dobro snašao na lijevom boku i preko glave prebacio loptu do Gakpa. On se sjurio prema gol-crti pokraj Dragusina. Rumunjski branič je pomislio da je lopta prebrza i da će Gakpo otići izvan granice igrališta, ali se Nizozemac sjajno snašao, s crte gurnuo loptu prema Donyellu Malenu koji ju je s par metara gurnuo u mrežu.

U samoj završnici dvoboja Malen je u solo akciji prošao dvojicu rumunjskih braniča i sa 11 metara hladnokrvno svladao Nitu za konačnih 3:0.

Nizozemska u četvrtfinalu čeka pobjednika posljednjeg dvoboja osmine finala, u kojem se u Leipzigu (21 sat) sastaju Austrija i Turska.

RUMUNJSKA - NIZOZEMSKA 0:3 (0:1)

München. Stadion: München Football Arena.

  • Sudac: Felix Zwayer (Njemačka).
  • Strijelci: 0:1 Cody Gakpo (20), 0:2 Donyell Malen (83), 0:3 Donyell Malen (90+3)
  • Žuti kartoni: M. Marin, Stanciu (Rumunjska); Dumfries, Malen (Nizozemska)
  • Crveni kartoni: -

Više doznajte OVDJE.

Rezultati i parovi nokaut faze nogometnog Eura u Njemačkoj.

OSMINA FINALA

  • Nizozemska - Rumunjska 3:0 (Gakpo 20, Malen 83, 90+3)
  • Austrija - Turska (Leipzig, 21:00)

U ponedjeljak, 1. srpnja:

  • Francuska - Belgija 1:0 (Vertonghen 85-ag)
  • Portugal - Slovenija 3:0 penali (0:0)

U nedjelju, 30. lipnja:

  • Engleska - Slovačka 2:1 prod. (Bellingham 90+5, Kane 91 / Schranz 25)
  • Španjolska - Gruzija 4:1 (Rodri 39, Ruiz 51, N.Williams 75, Olmo 83 / Le Normand 18-ag)

U subotu, 29. lipnja:

  • Njemačka - Danska 2:0 (Havertz 53pen, Musiala 68)
  • Švicarska - Italija 2:0 (Freuler 37, Vargas 46)

ČETVRTFINALE

  • ČF1: ŠPANJOLSKA - NJEMAČKA (Stuttgart, 5.7., 18:00)
  • ČF2: PORTUGAL - FRANCUSKA (Hamburg, 5.7., 21:00)
  • ČF3: NIZOZEMSKA - Pobjednik AUT/TUR (Berlin, 6.7., 18:00)
  • ČF4: ENGLESKA - ŠVICARSKA (Duesseldorf, 6.7., 21:00)

POLUFINALE

  • PF1: Pobjednik ČF1 - Pobjednik ČF2 (München, 9.7., 21:00)
  • PF2: Pobjednik ČF3 - Pobjednik ČF4 (Dortmund, 10.7., 21:00)

FINALE

  • Pobjednik PF1 - Pobjednik PF2 (Berlin, 14.7., 21:00)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal