KRAH VELIKANA

Nizozemsku na Euro još može samo odvesti – čudo!

11.10.2015 u 09:45

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Nizozemske ove je subote možda pobijedila Kazahstan u gostima, ali našla se još dalje od Europskog prvenstva. Turskoj u posljednjem kolu bit će dovoljan bod kod kuće protiv nezainteresiranog Islanda da izbaci veliku naciju s natjecanja...

Nizozemska je bila treća na posljednjem Svjetskog prvenstvu u Brazilu, uz nelošu igru tijekom cijelog turnira. No, u novom kvalifikacijskom ciklusu potpuno se raspala i sada se kolo prije kraja u skupini s Islandom, Češkom i Turskom nalazi na četvrtom mjestu, koje ne vodi ni u dodatne kvalikacije.

Ništa nije pomogla ni pobjeda protiv Kazahstana u subotu, jer je Turska u gostima kod Češke stigla do vjerojatno ključnog trijumfa pa je razlika ostala dva boda uoči posljednjeg kola. Turci imaju i bolji međusobni omjer protiv Nizozemske pa će im bod biti dovoljan kod kuće protiv Islanda.

Iako je Island jedna od ekipa koje su impresionirale tijekom kvalifikacijskog ciklusa, njihova pobjeda bila bi čudo. Naime, već su se plasirali Islanđani na Euro, a takvi rezultatski nezainteresirani nisu u subotu uspjeli pobijediti niti Latviju doma.

'Kao da se više ništa normalno ne može dogoditi! Imam 15 ozlijeđenih igrača,' žalio se nizozemski izbornik Danny Blind nakon Kazahstana, svjestan da je bitka skoro pa izgubljena. No, čak i s toliko ozljeda trebali su bolje proći u ovoj grupi. Nizozemci su pred najvećim neuspjehom u posljednjih 16 godina. Isto im se dogodilo u kvalifikacijama za SP u Južnoj Koreji i Japanu...

EP kvalifikacije

Skupina A

Island - Latvija 2:2
Kazahstan - Nizozemska 1:2
Češka - Turska 0:2
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Island 9 6 2 1 20
2. Češka 9 6 1 2 19
3. Turska 9 4 3 2 15
4. Nizozemska 9 4 1 4 13
5. Latvija 9 0 5 4 5
6. Kazahstan 9 0 2 7 2

Sljedeće utakmice

13.10. Nizozemska - Češka
13.10. Turska - Island
13.10. Latvija - Kazahstan