vojne i OLIMPIJSKE IGRE

Njihov je barjaktar zatvoren zbog dezerterstva: Nadali smo se...

13.07.2024 u 21:39

Bionic
Reading

Sprinter Noureddine Hadid, određen da predstavlja Libanon na 100 metara na Olimpijskim igrama u Parizu, služi desetodnevnu zatvorsku kaznu zbog dezertiranja iz libanonske vojske, tvrdi AFP

On je trebao nositi libanonsku zastavu tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara 26. srpnja, prema izvoru u Libanonskom olimpijskom odboru, te sudjelovati u utrci na 100 metara.

Prema ovom izvoru, 31-godišnji sportaš, također vojnik, 'pritvoren je od strane libanonske vojske od njegovog dolaska u Libanon prije nekoliko dana i služi desetodnevnu zatvorsku kaznu zbog dezertiranja iz libanonskih oružanih snaga bez dopuštenja'.

Predsjednik Libanonske atletske federacije, Roland Saadeh, inzistirao je na zadržavanju Hadida, 'osobito jer su mu rezultati omogućili da se kvalificira za Olimpijske igre nakon što je postigao 10,27 sekundi na 100 metara, vrlo dobar rezultat za Libanon.'

'Nadali smo se da će Hadid biti amnestiran od čelnika vojske, pogotovo jer on predstavlja naciju na najvažnijem sportskom forumu, a to su Olimpijske igre', dodao je, rekavši da očekuje konačnu odluku vodstva vojske.

'Nadali smo se da će mu biti dopušteno trenirati', rekao je Saadeh, precizirajući da Atletski savez neće imenovati nijednog trkača da ga zamijeni.

Noureddine Hadid napustio je Libanon krajem 2023. kako bi živio u Francuskoj sa svojim voljenima i sudjelovao u sportskim natjecanjima 2024. godine.

Društveno-ekonomska kriza bez presedana koju Libanon doživljava od 2019. dovela je do naglog pada plaća i porasta fenomena dezertiranja u vojsci i policiji. A ako libanonska vojska zabrani vojnicima drugi posao, suočeni s krizom, vojnici nemaju drugog izbora kako spojiti kraj s krajem, tvrdi AFP.