liga nacija

Novi poraz BiH; Szoboszlai s dva gola sredio 'zmajeve' i odveo Mađare do pobjede

14.10.2024 u 23:15

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija BiH nastavlja nizati poraze, u 4. kolu Lige nacija 'zmajevi' su pred svojim navijačima u Zenici izgubili 2:0 od Mađarske. Nogometaši BiH za pobjedu ne znaju još od listopada 2023. godine...

Nogometna reprezentacija BiH izgubila je od Mađarske u jednoj od odlučujućih utakmica za ostanak u društvu najboljih Lige nacija. Mađari su u Zenici slavili 2:0.

'Zmajevi' su s velikim optimizmom dočekali Mađare u Zenici, ali to im na kraju nije donijelo pozitivan rezultat.

Početak utakmice nije dao naslutiti da će 'zmajevi' samo tako 'pasti'. Već u 30. sekundi Jusuf Gazibegović je iskoristio grešku obrane gostiju, ali je šutirao pored gola.

Uslijedila su dva dobra pokušaja Mađara, a onda i najbolja akcija za BiH na utakmici. Haris Hajradinović je u 14. minuti ostavio sjajnu povratnu loptu za Benjamina Tahirovića, ali njegov šut odlazi pored stative Mađara.

Nakon te dvije šanse za BiH, gosti su se razigrali i pokazali da su u Zenicu došli po tri boda. Pokušavali su Bolla i Varga za goste, ali je njihove udarce ukrotio golman Vasilj.

Kad se na samom kraju prvog poluvremena smirila situacija na terenu, 'zmajevi' su primili smo gol! Zsoltan Nagy je gurnuo sjajnu loptu za Dominica Szoboszlaija, a veznjak Liverpoola iz okreta pogađa mrežu BiH za 1:0 vodstvo Mađara.

Do odlaska na odmor Edin Džeko je mogao poravnati rezultat, ali je bio neprecizan nakon udarca u sudačkoj nadoknadi. Šutirao je 'Dijamant' preko gola...

  • +15
BiH - Mađarska, Liga nacija, 14.10.2024. Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Drugo poluvrijeme nije moglo gore početi po 'zmajeve'. Debitant Nail Omerović, koji je ušao u igru na poluvremenu, skrivio je jedanaesterac nakon samo pet minuta debija u dresu reprezentacije, a Szoboszlai je drugi put hladnokrvno matirao golmana Vasilja.

BiH se mogla vratiti u igru, Edin Džeko je ostao sam pred golom Mađara, ali je njegov udarac glavom sjajno obranio Dibusz.

Džeko je u još dva navrata pokazao zašto je i dalje nezamjenjiv u redovima 'zmajeva', pa je do kraja bio i jedina prijetnja po gol Mađara. Ipak, golman Dibusz je u oba navrata izlazio kao pobjednik, a posebno je sjajna bila obrana nakon Džekinog pokušaja petom iz 70. minute.

Do kraja utakmice Mađari su lako sačuvali prednost i tako došli do velike pobjede protiv. BiH je sada posljednja na ljestvici sa samo jednim bodom, dok su Mađari skočili na pet bodova i sigurni su na trećem mjestu.

To znači da se 'zmajevi' gotovo pa sigurno opraštaju od elitne skupine Lige nacija. Do kraja BiH igra protiv Nizozemske i Njemačke, a tu bi im trebale dvije pobjede za opstanak u eliti, ali...

Nogometaši BiH za pobjedu ne znaju još od listopada 2023. godine, a navijači su nakon poraza od Mađarske svoje rekli - izašli su s tribina već desetak minuta prije kraja susreta.

Standings provided by Sofascore