KAMERUNKA ZA POVIJEST

Ova reprezentacija na svakim igrama sve je brojnija, a sada ima i prvu medalju

  • S.Š. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.08.2024 17:26
  • Objavljeno 04.08.2024 u 17:26
Bionic
Reading

Kamerunska boksačica Cindy Ngamba (25) plasirala se u polufinale kategorije do 75 kilograma osiguravši prvu medalju za reprezentaciju izbjeglica u povijesti olimpijskih igara.

Ngamba je u četvrtfinalu porazila Francuskinju Davinu Michel na bodove jednoglasnom odlukom sudaca plasiravši se u polufinale. Time je osigurala brončanu medalju, prvu za reprezentaciju izbjeglica.

U dobi od 11 godina Ngamba se iz Kameruna preselila u Ujedinjeno Kraljevstvo u potrazi za boljim životom, a boks je slučajno otkrila u lokalnom klubu u Boltonu.

Budući da je njezin status državljanstva Ujedinjenog Kraljevstva, koji bi joj omogućio da se bori za reprezentaciju Velike Britanije još uvijek u neizvjesnosti, njezine su šanse da se kvalificira za Olimpijske igre porasle kada je dobila status izbjeglice.

Prošle je godine postala prva boksačica u Olimpijskom timu izbjeglica koja je osigurala Pariz kroz kvalifikacije, a ne putem pozivnice.

Olimpijski tim izbjeglica je prvi put nastupio na OI u Rio de Janeiru 2016. godine. U Brazilu je ekipu predstavljalo deset sportaša, na prošlim OI u Tokiju 29, dok ih je u Parizu 37.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal