BIT ĆE TIJESNO

Panika kod Štimca, vise dodatne kvalifikacije!

11.09.2013 u 16:51

Bionic
Reading

Nakon pobjede Škotske u Makedoniji, nogometna reprezentacija Hrvatske sada je u poziciji gdje postoji ogromna šansa da će do kraja kvalifikacija biti potrebna još jedna pobjeda kako ne bismo bili najlošija drugoplasirana momčad

Kada pogledamo situaciju u ostalim skupinama, položaj Hrvatske i nije tako lagodan kako se dosad mislilo. Cijelo se vrijeme, čak i u samom stožeru Hrvatske, priča o dvije revijalne utakmice do kraja kvalifikacija, ali kada se stvari pogledaju, ispada da i nije baš tako. Podsjetimo, u dodatne kvalifikacije neće ići najlošija drugoplasirana momčad Europskih kvalifikacija. U skupinama s po šest ekipa, ne računaju se bodovi osvojeni protiv zadnjeg na ljestvici. Zasad je najlošija drugoplasirana Bugarska, ali situacija bi se mogla i promijeniti.

Pobjedom Škotske u Makedoniji te Srbije u Walesu, Škoti imaju dobre šanse na kraju ne biti posljednjeplasirana momčad naše kvalifikacijske grupe, što znači da bi se Hrvatskoj moglo brisati šest bodova zarađenih bilo protiv Walesa ili Makedonije.

Ako se oni oduzmu, Hrvatska je sada na 11 bodova, a kada se pogledaju sve grupe, postoji dobra šansa da će biti potrebno 14 bodova ili 13 s vrlo dobrom gol-razlikom. Dakle, potrebna je još jedna pobjeda. Do kraja kvalifikacija postoji još čitav niz mogućnosti, ali pogledajmo najlošiji scenarij za Hrvatsku, koji se ne čini toliko nemoguć. Sve bodove računali smo nakon odbijanja onih protiv posljednjeplasiranih:

U Grupi B, ukoliko bi Bugari u posljednje dvije utakmice pobijedili Armeniju u gostima, te posrnulu Češku na domaćem terenu, što je sasvim moguće, nakon odbijenih bodova imali bi na kontu 13 te, po svemu sudeći, značajno bolju gol-razliku od Hrvatske.

U skupini C Švedska je trenutačno na 11, isto kao i Hrvatska, ali do kraja ima dvije utakmice kod kuće protiv Njemačke i Austrije, pa je za očekivati da će doći barem do 14 bodova.

U skupini D, iako nisu drugoplasirani, Rumunji imaju dvije vrlo lake utakmice protiv Andore u gostima i Estonije kod kuće, nakon čega bi morali doći do 13 bodova. Ako pobijede Nizozemce, Mađari ili Turci mogu imati i više.

U skupini E čak četiri reprezentacije mogu biti drugoplasirane, a ukoliko bi to ostao trenutačno drugoplasirani Island, oni bi imali minimalno 14 bodova, pošto su za sada na 13, a izgubili su od Cipra, pa im se ne odbijaju bodovi.

Teško je zamisliti scenarij u kojem bi bilo Rusi bilo Portugalci ostali ispod 14 bodova u skupini F, a slično je i u skupini G, gdje će i Bosanci i Grci dobrano premašiti spomenutu brojku.

U skupini H mnogo je toga još moguće, ali ukoliko bi drugoplasirani ostali Ukrajinci, imali bi minimalno 13 osvojenih bodova. U skupini I nema puno dileme, Francuzi već sada imaju 14 bodova, a vjerojatno će doći i do 17.

Sve u svemu, margina bi vrlo lako mogla biti postavljena na 13 bodova (s dobrom gol-razlikom), što znači da je za miran san hrvatskog stožera potrebna još jedna pobjeda. Naravno, osim ako Škoti ponovo ne bi pali na posljednje mjesto, za što će u svakom slučaju trebati barem remi u posljednjem dvoboju.