ŠOK U JUŽNOAFRIČKOJ REPUBLICI

Pistorius upucao svoju djevojku i optužen za ubojstvo

18.02.2013 u 10:57

Bionic
Reading

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Južnoafrikanac Oscar Pistorisu optužen je u četvrtak za ubojstvo svoje zaručnice, objavila je južnoafrička policija

'Mogu potvrditi da je osumnjičeni optužen za ubojstvo', izjavila je glasnogovornica policije u Pretoriji Katlego Mogale iznoseći formulaciju koja isključuje tezu o nesreći dok su mediji najprije izvještavali da se radilo o pogrešci i da je Pistorisu ubio 30-godišnju manekenku Reevu Steenkamp zamijenivši je za provalnika.

Južnoafrički mediji su objavili da je Pistorius mecima iz vatrenog oružja pogodio svoju djevojku, manekenku Reevu Steenkamp, u glavu i ruku, premda okolnosti tragedije zasad nisu poznate. Radio Talk 702 iz Johannesburga javio je da je Pistorius navodno zamijenio djevojku za provalnika.

Glasnogovornica policije za Reuters je potvrdila da je žena pronađena mrtva u Pistoriusovoj kući, ali nije željela reći druge pojedinosti o incidentu.

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom, Oscar Pistorius (26) postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu, i to u utrci na 400 metara, plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama ukupno je osvojio šest zlatnih medalja.


Pistoriusu su prije prvog rođendana amputirane noge ispod koljena. U srednjoj školi bavio se ragbijem, vaterpolom i tenisom, no najveće rezultate postigao je u atletici. Uspio je pobijediti i atletske moćnike te se izboriti za nastup u konkurenciji zdravih sportaša.

Tada je nastao problem jer su čelnici Međunarodne atletske federacije (IAAF) smatrali da mu proteze daju prednost pred ostalim atletičarima koji nemaju tjelesna oštećenja. Zeleno svjetlo za nastup dobio je tek nakon što se žalio Arbitražnom sudu u Lausannei koji je presudio u njegovu korist.