nevjerojatno

Prva pobjeda 'Građana' na sudu protiv Premier lige; proći će bez težih sankcija?

07.10.2024 u 17:28

Bionic
Reading

Manchester City je pobijedio u pravnoj bici s Premier ligom vezanoj uz njezina pravila o komercijalnim ugovorima, posebno u vezi s pravilima o transakcijama povezanih stranaka (APT).

Klub je početkom godine pokrenuo pravni postupak tvrdeći da su ta pravila protukonkurentna. U ponedjeljak je City objavio priopćenje u kojem je navedeno da je sud proglasio APT pravila nezakonitima, te da je Premier liga zloupotrijebila svoj dominantni položaj prema zakonima o tržišnom natjecanju.

Klub je također istaknuo kako je tribunal utvrdio da su pravila 'strukturalno nepoštena' te da je Premier liga bila 'posebno nepoštena' u načinu na koji je primjenjivala ta pravila na Manchester City.

S druge strane, Premier liga je u svom odgovoru navela da je većina Cityjevih izazova odbačena. Ipak, tribunal je identificirao mali broj elemenata pravila koji, prema trenutnim standardima, nisu u skladu sa zakonskim zahtjevima vezanim uz tržišnu konkurenciju i javni interes. Liga je naglasila da će ti elementi biti brzo i učinkovito ispravljeni.

  • +13
Manchester City - Fulham, Mateo Kovačić, engleska liga, 5.10.2024. Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Ovaj slučaj je odvojen od drugih optužbi s kojima se City suočava, a koje uključuju 115 navodnih kršenja pravila Premier lige. Te optužbe odnose se na navodne nepravilnosti u pružanju financijskih podataka tijekom razdoblja od 2009. do 2018. godine.