INSPIRACIJA ZA SVE

Prve u povijesti; one su najveća priča Zimskih igara koje su pred nama...

02.02.2018 u 17:46

Bionic
Reading

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu dogodit će se trenutak koji će zauvijek ostati upisan u povijesne knjige sporta

Tri djevojke postat će dio povijesti Igara. Seun Adigun, Ngozi Onwumere i Akuoma Omeoga su imena hrabrih pripadnica nježinjeg spola za koje je u Hrvatskoj možda nitko nije čuo, ali su u Africi postale prave junakinje i prije nastupa.

Naime, po prvi puta će Nigerija imati predstavnice na Zimskim igrama. Isto tako 'crni kontinent' imat će po prvi puta žensku posadu u bobu.

Bez obzira na sve predrasude i podsmijehe ove cure pojavit će se u Južnoj Koreji i spustiti niz ledenu stazu. Zasigurno najatraktivnija ekipa u ovome sportu.

Nigerijke su gostovale i u popularnoj američkoj emisiji

Cijela priča počela je još 2014. u jednoj garaži u Texasu, iako odrasle u SAD-u djevojke nisu zaboravile svoje korijene i predstavljat će svoju zemlju u Pjongčangu.

'Predstavljati Nigeriju i Afriku je velika čast', kratko je izjavila vozačica Adigun pred brojnim novinarima u Lagosu. 'Reakcije su bile nevjerojatne, Mnogo nas je ljudi podržalo od prvoga dana', dodala je Omeoga.

Naravno djevojke su odmah počeli uspoređivati s muškim jamajčanskim bobom koji je izborio ZOI 1988. i prema kojem je snimljen film 1993.

'Čast nam je da nas dovode u vezu s njima, s osobama koje su započele nešto takvo uspješno još prije 30 godina', napomenula je Omeoga.

Inače, nigerijska posada trebala je oko 150 tisuća dolara za pripreme, opremu, smještaj i druge stavri za Igre i skupila je to bez većih problema zahvaljujući donacijama običnih ljudi, sponzorima, raznim fondovima. Vjeruju u njih...

Tri Nigerijke na ZOI 2018.