nešto neviđeno

Sjajan start u Belgiji; Vušković debitirao za novi klub i oduševio svojim nastupom

30.07.2024 u 09:16

Bionic
Reading

Luka Vušković (17) ostvario je sjajan debi za belgijski Westerlo. Trener mu je ukazao povjerenje u prvoj utakmici nove sezone, započevši susret protiv Cercle Bruggea od prve minute. Westerlo je pobijedio rezultatom 3:0, a Vušković je bio ključan u održavanju domaće mreže netaknutom.

Vušković je dobio ocjenu 7.5 prema SofaScoreu. Bolje od njega ocijenjeni su samo Allahyar Sayyadmanesh (8.3) i Lucas Stassin (9.3), igrači koji su postigli po jedan i dva gola za pobjedu. Dublji uvid u statistike otkriva koliko je Vušković bio briljantan na terenu.

Posebno impresivan detalj Vuškovićeve statistike s ove utakmice je činjenica da je čak 14 puta otklonio opasnost pred golom svoje momčadi. Najbolji stoperi svijeta u ovoj kategoriji kroz sezonu u prosjeku imaju oko 6 otklonjenih opasnosti po utakmici, tako da je Vušković debelo prebacio prosječno očekivanje.

Osim toga, upustio se u devet duela na tlu i zemlji te izgubio samo jedan, a pogodio je i gotovo polovicu dugih lopti koje je uputio, što je također itekako zadovoljavajuća brojka. Može biti i više nego zadovoljan svojim početkom u Belgiji.

Luka Vušković je najmlađi debitant u povijesti Hajduka u službenim utakmicama, debitirao je u derbiju s Dinamom sa samo 16 godina i dva dana. Tri dana kasnije postigao je pogodak u utakmici četvrtfinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa s Osijekom, postavši tako najmlađi strijelac u povijesti kluba u službenim utakmicama.

Tijekom svog vremena u Hajduku, Vušković je odigrao ukupno 11 službenih utakmica i osvojio trofej SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa. Klub ga je prodao Tottenhamu za 14 milijuna eura, ali zbog dobnih ograničenja neće moći službeno postati igrač engleskog kluba dok ne navrši 18 godina.