ZAR JE MOGUĆE U 21. STOLJEĆU?

Škoti zgroženi što im se događa; utakmicu iz Zagreba pamtit će godinama

12.10.2024 u 07:35

Bionic
Reading

Ove subote na maksimirskom stadionu, od 18 sati, igra se utakmica trećeg kola Lige nacija, a Hrvatska dočekuje Škotsku. Prema najavama, na tribinama se očekuje od 20-ak tisuća hrvatskih navijača te 1850 Škota. Sretnih Škota, koji će vidjeti utakmicu, te možda putem mobitela prenositi sugrađanima na otoku što se događa na stadionu

Nevjerojatna situacija u 21. stoljeću za Škotsku, zemlju u kojoj je nogomet uvjerljivo najpopularniji sport. Jer lako je moguće da se na Otoku neće moći gledati utakmica niti iz Zagreba, a potom niti dvoboj protiv Portugala.

Izbornik Škotske Steve Clarke izrazio je zabrinutost što utakmice Lige nacija Škotske protiv Hrvatske i Portugala u listopadskom neće biti prenošene niti na jednoj tv stanici u toj zemlji.

Prijenos utakmica uživo bit će dostupan samo na YouTube kanalima Viaplaya i Škotskog nogometnog saveza u Velikoj Britaniji što je izazvalo značajan bijes među škotskim navijačima, ali i političarima.

Povlačenje Viaplaya s tržišta Velike Britanije je učinilo da više nema tko prenositi utakmice Škotske do 2028. godine. TV stanica ITV je uskočila i otkupila poraze Škotske od Poljske i Portugala prošlog mjeseca, ali ovaj put takav dogovor nije postignut. Unatoč navodnom interesu BBC-ja.

Subotnji ogled u Zagrebu i gostovanje Portugala u Hampden Parku u utorak bit će prvi slučaj od prijateljske utakmice protiv Poljske 2014. da utakmice Škotske nisu prikazane na nekoj od tv stanica u toj zemlji.

'Morate biti razočarani što to nitko nije otkupio tv prava i pustio prijenos', rekao je Clarke u Zagrebu te dodao:

'Bilo bi lijepo da navijači sjede i gledaju reprezentaciju i nadamo se da ćemo moći igrati jednako dobro kao prošlog mjeseca, ali i da ćemo ostvariti dobre rezultate'.

Clarke se nije želio uključiti u raspravu što su utakmice reprezentacije Engleske ugovorene s drugom televizijskom kućom iako je Škotska u Ligi A Lige nacija, a Engleska je rang ispod.

'Neću se petljati u to. Ali imam isti osjećaj kao i navijači Škotske kod kuće. To je bolno i razočaravajuće'.