psk_2

NAKON osam GODINA

Šok u Engleskoj: Gareth Southgate otišao s mjesta izbornika, tko će ga naslijediti?

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 16.07.2024 13:28
  • Objavljeno 16.07.2024 u 12:45
Bionic
Reading

Gareth Southgate podnio je ostavku na mjesto izbornika Engleske nakon poraza od Španjolske rezultatom 2:1 u finalu Eura

Southgate (53) je imao ugovor do prosinca, ali je odlučio dati ostavku nakon gotovo osam godina na toj poziciji. Imenovan je izbornikom Engleske u studenom 2016. i vodio ju je kroz četiri velika turnira, dvaput dovodeći svoju momčad do finala Europskog prvenstva 2020. i 2024. Potvrđujući svoju ostavku u utorak, Southgate je rekao:

'Kao ponosan Englez, bila mi je čast života igrati za Englesku i biti izbornik Engleske. To mi je značilo sve i dao sam sve od sebe. Ali vrijeme je za promjenu i za novo poglavlje. Finale u Berlinu protiv Španjolske u nedjelju bila je moja posljednja utakmica kao izbornik Engleske.'

'Pridružio sam se Savezu 2011. godine, odlučan u namjeri da unaprijedim engleski nogomet. U to vrijeme, uključujući osam godina kao izbornik muške reprezentacije Engleske, podržavali su me neki briljantni ljudi kojima sam srdačno zahvalan. Nisam mogao imati boljeg suradnika od Stevea Hollanda. On je jedan od najtalentiranijih trenera svoje generacije i bio je izuzetan. Imao sam privilegiju voditi veliku grupu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan nositi tri lava na svojim dresovima i bili su ponos svoje zemlje na toliko mnogo načina. Momčad koju smo poveli u Njemačku puna je mladih talenata i oni mogu osvojiti trofej o kojem svi sanjamo. Ponosan sam na njih. Posebno hvala pomoćnom osoblju koje je igračima i meni pružalo neumornu podršku tijekom posljednjih osam godina. Njihov naporan rad i predanost nadahnjivali su me svaki dan i vrlo sam zahvalan briljantnom timu iza tima. Imamo najbolje navijače na svijetu i njihova podrška mi je značila sve. Ja sam navijač Engleske i uvijek ću biti. Radujem se gledanju i slavljenju dok igrači stvaraju još posebnih uspomena i povezuju i nadahnjuju naciju kako znamo da mogu', prenosi Southgatove riječi MailOnline.

  • +26
Španjolska - Engleska, finale Eura (14.7.2024.) Izvor: EPA / Autor: Christopher Neundorf

Izvršni direktor Engleskog nogometnog saveza Mark Bullingham odao je počast Southgateu dirljivom izjavom u utorak.

'U ime engleskog nogometa, želio bih odati počast Gareth Southgateu i Steve Hollandu za sve što su postigli', rekao je.

'Tijekom posljednjih osam godina transformirali su mušku reprezentaciju Engleske, donoseći nezaboravne uspomene. Gledamo unatrag na Garethovo razdoblje s velikim ponosom – njegov doprinos engleskoj igri, uključujući značajnu ulogu u razvoju igrača i transformaciji kulture, bio je jedinstven. Međutim, najviše se ističe njegov rekord u pobjedama na turnirima. U 25 turnira nakon 1966. prije nego što je Gareth preuzeo dužnost, pobijedili smo u sedam utakmica na ispadanje. U njegova četiri turnira pobijedili smo u devet. Dakle, u svojih osam godina, pobijedio je u više važnih utakmica nego u prethodnih 50 godina. I naravno, imali smo snažne turnirske nastupe tijekom cijelog njihovog mandata. Bili smo tako blizu osvajanja Eura u Londonu i osiguravanja prvog trofeja za našu mušku reprezentaciju nakon više od 50 godina – i bili smo tako blizu ponovno u Berlinu u nedjelju. Prije Garetha, naše najduže vrijeme rangiranja među prvih pet na svijetu bilo je sedam mjeseci. Tijekom njegovog mandata bili smo rangirani tamo šest godina. Gareth je učinio nemogući posao mogućim i postavio čvrste temelje za buduće uspjehe. Drže ga u najvećem poštovanju igrači, pomoćno osoblje, svi u FA i širom nogometnog svijeta. Vrlo smo ponosni na sve što su Gareth i Steve postigli za Englesku i zauvijek ćemo im biti zahvalni', rekao je Bullingham i dodao:

  • +37
Doček španjolske reprezentacije u Madridu; 15.7.2024. Izvor: EPA / Autor: SERGIO PEREZ

'Proces imenovanja Garethovog nasljednika je u tijeku i cilj nam je što prije potvrditi našeg novog izbornika. Naša kampanja u UEFA Ligi nacija počinje u rujnu i imamo privremeno rješenje ako bude potrebno. Svjesni smo da će biti neizbježnih spekulacija, ali nećemo dalje komentirati naš proces dok ne imenujemo novog izbornika.'

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal