KAKO TO?

Šokantno! Ove tri zapadne zemlje svojim osvajačima medalja nisu dali niti cent

  • B.T.
  • Zadnja izmjena 12.08.2024 13:50
  • Objavljeno 12.08.2024 u 13:50
Bionic
Reading

Zaslužuju li sportaši nagrade za svoja dostignuća na Olimpijskim igrama ili ne te kolika ona moraju biti lideri država sudionica gledaju različite

Hong Kong je za zlato u mačevanju nagradio Vivian Kong i Cheung Ka Long sa po 710.000 eura.

Srbija (3 zlata, 1 srebro, 1 bronca) će za svoje sportaše izdvojiti 4.780.000 eura. Ova visoka svota rezultat je činjenice da su među osvajačima medalja bile dvije reprezentacije, vaterpolska koja je uzela zlato i košarkaška koja je osvojila broncu.

S druge strane, čak 84 sportaša nisu dobila nikakvu novčanu nagradu od svojih država za osvojene medalje. Iznenađujuće je da države poput Velike Britanije, Švedske i Norveške u svojim proračunima nisu predvidjele nagrade za osvajače medalja na najvećem svjetskom sportskom događaju godine.

Britanci, koji su po ukupnom broju medalja (65) treća najuspješnija zemlja na OI u Parizu, iza Kine (91) i SAD-a (126), neće financijski nagraditi svoje sportaše koji su osvojili 14 zlata, 22 srebra i 29 bronci. Isto vrijedi i za osvajače 11 švedskih (4 zlata, 4 srebra, 3 bronce) te osam norveških medalja (4 zlata, 1 srebro, 3 bronce).

Hrvatska je na Olimpijskim igrama u Parizu osvojila sedam medalja: Barbara Matić i braća Sinković donijeli su zlato, vaterpolisti i Donna Vekić srebro, dok su Miran Maričić, Lena Stojković i Sandra Elkasević osvojili brončane medalje.

Prema novom pravilniku Ministarstva turizma i sporta, nagrade za olimpijske medalje u Hrvatskoj iznose 41.000 eura za zlato, 26.000 eura za srebro i 18.500 eura za broncu.

Uz novčane nagrade, hrvatski osvajači medalja imaju pravo na sportsku mirovinu koja počinje nakon 45. godine života. Naknada se kreće od 40 do 100 posto prosječne neto plaće u Hrvatskoj, ovisno o broju osvojenih medalja i natjecanjima na kojima su osvojene.

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal