nije najbolje

Srbija uvjerljivo najgora u Europi ove sezone; evo gdje se Hrvatska nalazi!

09.08.2024 u 11:54

Bionic
Reading

S obzirom na trenutne rezultate klubova iz susjedstva u europskim natjecanjima, nogometni koeficijenti na UEFA-inoj listi za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju, pokazuju zabrinjavajuću sliku

Bosna i Hercegovina zauzima skromno 47. mjesto po broju osvojenih bodova klubova na listi Europske nogometne federacije (UEFA) za tekuću sezonu.

Naime, klubovi iz BiH su u ovogodišnjim kvalifikacijama za europska natjecanja osvojili ukupno 4 boda: Sarajevo je pridonijelo s 1,5 boda (pobjeda, remi i dva poraza), Zrinjski s 1 bodom (pobjeda i dva poraza), Borac s 1 bodom (pobjeda i četiri poraza), dok je Velež osvojio 0,5 bodova (remi i poraz).

Ukupna četiri boda podijeljena su s brojem klubova koji su sudjelovali u europskim natjecanjima (4), što znači da je Bosna i Hercegovina u prosjeku osvojila jedan bod.

Malta i Wales nalaze se na 45. i 46. poziciji na istoj UEFA listi. Malta je osvojila 4,5 boda, dok je Wales osvojio 4 boda, što ih stavlja neposredno iznad Bosne i Hercegovine.

Što se tiče Srbije, situacija je još nepovoljnija. Srbija trenutno drži najgoru poziciju u Europi. Srpski klubovi su do sada osvojili samo 1 bod, zahvaljujući pobjedi Radničkog. S obzirom na to da Srbija ima pet klubova u europskim natjecanjima, prosjek iznosi svega 0,2 boda po klubu.

Radnički je ostvario jednu pobjedu i jedan poraz, dok su Partizan i Vojvodina izgubili sve tri utakmice koje su do sada odigrali u Europi. Srbija još uvijek čeka na nastupe Crvene zvezde i TSC-a u europskim natjecanjima.

Ružomberok - Hajduk 0:0 8.8.2024. Gattuso divlja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport / Croatel

Hrvatska se trenutno nalazi na skromnom 29. mjestu s prosječnim koeficijentom od 1,625 bodova. Najveći doprinos dao je Osijek, koji je ostvario dvije pobjede i jedan remi. Rijeka i Hajduk su donijeli po dva boda, svaka ekipa s jednom pobjedom i dva remija. Naravno, još se čeka na nastup Dinama.

Predstojeći revanši pružaju priliku za poboljšanje trenutne situacije, ali u isto vrijeme predstavljaju i veliku opasnost da koeficijent na UEFA-inoj listi doživi ozbiljan pad.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport