Napadači u fokusu

Statistika svih derbija koja puno otkriva kad su Petković i Livaja u pitanju; jedan detalj brine trenera Hajduka

22.02.2023 u 12:50

Bionic
Reading

U nedjelju se igra još jedan derbi između Dinama i Hajduka (15 sati, MAXSport 1, MAXtv), a obzirom na neke odlaske i izostanke jasno je kako će puno toga ovisiti o inspiraciji dva golgetera, Bruna Petkovića i Marka Livaje

Prošle sezone Dinamo i Hajduk vodili su kroz cijelu sezonu veliku borbu za titulu hrvatskog prvaka. Na koncu je Dinamo osvojio još jednu titulu, ali je napadač Hajduka Marko Livaja bio najbolji strijelac lige s 28 golova (na 34 utakmice) te je uz to dobio mjesto u hrvatskoj reprezentaciji za Svjetsko prvenstvo u Katru. Izabran je i za najboljeg igrača lige po izboru kapetana svih momčadi na što je – kako je rekao - posebno ponosan…

>> [VIDEO/FOTO] Marku Livaji veliko priznanje; poklonili su mu se svi, a navijačima Hajduka poručuje: Nadam se da ćemo osvojiti naslov!

I ove sezone Livaja igra sjajno te je prvi strijelac SuperSport HNLa- s 15 golova, a da Hajduk jako puno ovisi o njegovoj inspiraciji i formi pokazale su gotovo sve utakmice u proljetnoj dijelu sezone.

S druge strane napadač Dinama Bruno Petković nakon male krize s formom prošle sezone također je zahvaljujući odličnim igrama dobio mjesto u hrvatskoj reprezentaciji za Svjetsko prvenstvo u Katru, a usprkos tome što su ga malo usporile ozljede u zadnje vrijeme igra u odličnoj formi i najveća je opasnost za gol Hajduka (zabio je 8 golova na 18 utakmica).

Ako se malo analiziraju statistike ova dva napadača u derbijima ostaje dojam da su ih obrambeni igrači dobro ukrotili.

Naime, u posljednjih deset utakmica protiv Hajduka Petković je zabio tri gola, ali je uz to imao čak četiri asistencije. I upravo taj podatak vjerojatno najviše brine trenera Hajduka Ivana Leku jer to samo pokazuje koliko Petković ima dobar pregled igre i kako se dobro zna snaći kad su na njemu dva igrača u obrani.

>> Hrvatski nogomet samo na kanalima MAXSport!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na kanalima MAXSport 1 i MAXSport 2 na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

S druge strane Livaja je pravi strah i trepet za protivničke golmane, a kad su derbiji protiv Dinama u pitanju bode u oči podatak kako ima gotovo tri udarca po golu u prosjeku po utakmici.

Livaja je u derbijima zabio četiri gola Dinamu (u sedam nastupa) te je uz to upisao dvije asistencije.

No, ono po čemu je Petković uvjerljivo bolji kad se gleda statistika su osvojeni dueli. Čak 7,5 osvojenih duela u odnosu na 4,7 Livaje.

Dakle, sudeći po statistici i važnosti tri boda čeka nas odlična utakmica na Maksimiru. Eventualni poraz Hajduka približio bi Dinamo još jednoj tituli, ali ako Livaja i društvo odigraju najbolju utakmicu sezone i osvoje sva tri boda – opet će početi euforija u Splitu i san da osvoje prvu titulu nakon 2005. godine.

Više statstika potražite OVDJE.

Standings provided by Sofascore

Više statstika potražite OVDJE.