ODLUČIMO ZAJEDNO

Tko je veći 'kralj'; Rafa Nadal ili Roger Federer?

09.06.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Pobjedom u Parizu, Rafa Nadal izjednačio se s Peteom Samprasom po broju Grand Slam naslova, pa se još jednom postavlja vječito pitanje. Je li najveći Roger Federer ili već sada Rafa Nadal? Odgovor su pokušala dati naša dva analitičara

Kako bi razmotrili tko ima boljeg argumente za tvrditi da je najveći, sučelili smo dva analitičara s portala Tribina.hr, Maca i Losoviusa, koji imaju redom različite stavove. Jedan optira za Rafu, drugi za Rogera...

Ovo su argumenti na strani Rafe Nadala

Rafa je najveći

Cijelu analizu analitičara Mac316 pročitajte na našem community portalu Tribina.hr, upravo OVDJE!

'Iako tenis ima svoje zahtjeve i na betonu, travi ili dvorani ipak je samo jedna podloga onako izvorno teniska, samo zemlja. Na njoj gotovo svatko počinje učiti tenis, najviše zemljanih terena je diljem svijeta, a ono najvažnije, na zemlji koja je sporija i gdje poeni traju duže do izražaja mnogo više dolazi tehnika i izdržljivost, ono što u Wimbledonu traje dva sata u Parizu se lako protegne i na 4 sata mučenja.

Na takvoj podlozi se u zadnjem desetljeću uzdigao Kralj i zasjeo na prijestolje. Rafael Nadal ne da će postati najveći igrač svih vremena, on to po mnogim kriterijima već sada je. Svaka čast Rogeru Federeru, zaista je fenomenalan igrač koji tenis jednostavno ima urođen i koji je s tim talentom postao rekorder po broju Grand Slama. No, što to govori o Nadalu, ako znamo da je u svojoj eri jednostavno nadmašio Federera, u eri u kojoj su obojica na vrhu Nadal je ne samo osvojio više Grand Slama nego je i pobijedio Federera u njegovom dvorištu, u finalu Wimbledona, dok Švicarac nikad nije uspio isto Nadalu u Parizu. Dakle, objektivno gledano, igrač koji se smatra najvećim svih vremena ima prilično loš omjer sa Nadalom.

Pojavom Rafe i Noleta je i Fedex puno manje dominantan nego kad je dominirao nad Ljubičićem i kompanijom. Razlika između Rafe i Fedexa se brzo smanjivala i danas je Rafa na samo 3 Grand Slama do Federera. Pod pretpostavkom da je Roger sada zaista na kraju puta jer se godine, umor i zasićenje jasno vide i na igri i na rezultatima, Federer će na ovih 17 i ostati, jer nije više samo Nadal problem, danas su mu na putu i igrači kao Đoković, Murray i još poneki mladi lav. Nadal ima 28 godina što nije previše, ali ima i već dosta dugu karijeru iza sebe koja je i obilježena sa dosta ozljeda i pauziranja.

Za postati najbolji svih vremena i po tom zadnjem kriteriju broja Grand Slam naslova Rafaelu Nadalu treba još 8 mjeseci vrhunskog tenisa u sljedeće 4 godine. Samo razdoblje od travnja do lipnja svake godine, ništa više ni manje od toga. Kad bi se tako razvijala situacija, sa 32 godine bi postao rekorder po broju grand slam naslova, a to je jednako godina koliko Federer ima danas, dakle, ne previše. Ukoliko izbjegne preveliku potrošnju materijala u ostalim mjesecima sezone i ukoliko nastavi uzimati sve što uzima sada, mislim da osam mjeseci tenisa u 4 godine nije nemoguć pothvat. A tako dugo dok netko (osim Soderlinga) ne dokaže da može protiv Nadala stajati u Parizu, Rafa će tamo uvijek biti favorit. To be the man you have to beat the man!'


S druge strane, ovo su za Rogera Federera
'Rafa Nadal je prije svega fizički fenomen, vjerojatno jedini tenisač koji je sposoban gotovo bez adekvatnog micanja kukova i ramena, u tzv. 'šerifovskoj pozi' udariti lopticu jednako jako kao što bi mogao i da pravilno izvede udarac. To mu naravno daje veliku prednost jer uspijeva iz 'neprirodnih' položaja tijela i iz različitih pozicija poentirati, a iz istog mu je razloga i nevjerojatno teško zabiti. Nema dvojbe, ako se pogleda fizikalija, Rafa je tenisač bez premca, čovjek koji je svojevrsni teniski 'Robocop'.

Roger je najveći

Cijelu analizu analitičara Losovius pročitajte na našem community portalu Tribina.hr, upravo OVDJE!

Da li ga se može smatrati najvećim već sada? Ne, nikako. Da bi netko bi najveći igrač u povijesti nekog sporta, osim samih rezultata, on mora promijeniti i percepciju na sam sport, mora donijeti inovacije te utjecati na njegov razvoj. Koliko god Nadal fizički dominirao tenisom (zbog toga i devet Roland Garrosa od 14 'slamova'), njegova igra je predvidljiva i zapravo ničim posebno ne fascinira, osim samom egzekucijom. I to je onaj ispit na kojem Nadal pada. Nitko mu ne može uzeti rezultate, ali da bi se došlo do samog pijedestala, mora se dati i ono nešto više – što se prepoznaje, ali je teško mjeriti.

Jedini igrač ovog doba, ako zanemarimo neke koji rezultatski nisu jaki, a koji igra drugačije – ostaje Roger Federer. Kada se gledaju mečevi magičnog Švicarca, čak i sada, kada je izgubio dobar dio fizičkih mogućnosti, on uvijek može iznenaditi nečime, a to nisu sami potezi, to je ideja tenisa. Federerova igra transcendira tenis, mijenja ga u osnovi i postavlja nove granice. Nadal ne pomiče granice (osim fizičkih mogućnosti), on jednostavno izvodi elemente igre bolje od drugih.

I baš zato, nema nikakve dvojbe – Federer je najveći igrač svih vremena – ne samo zato jer i dalje ima najviše osvojenih Grand Slam titula, nego zato jer su njegova rješenja samo njegova. Nikog ne kopira, ima izvornu ideju svojih poteza, te uvijek uspije iznenaditi idejom. Nadal to ne može, on može samo iznenaditi kvalitetom izvedbe. A kvaliteta izvedbe se nikad ne može natjecati s idejom, jer to je ono što razlikuje bogove i smrtnike, to je ono što razlikuje najveće svih vremena od tek najboljih u jednom trenutku.'

Ako i vi želite izraziti svoje mišljenje, učinite to na portalu tribina.hr