HALO, BUKUREŠT

Tri bivša dinamovca ostvarili nemoguće i spasili jedan od najvećih klubova u zemlji

28.05.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Krajem 2023. godine Željko Kopić uz asistenciju Marija Tota prihvatio se teškog posla, 'spašavanja' bukureštanskog Dinama od ispadanja

S 18 naslova prvaka, bukureštanski Dinamo spada u velikane rumunjskog nogometa. No, sezona nije krenula dobro, jer nakon dvije pobjede u kolovozu, na startu prvenstva, trener Ovidiou Burcă u sljedeća tri mjeseca više nije osjetio slast prvenstvene pobjede.

Alarm za uzbunu je zazvonio, jer konkurenti su odmakli, a Dinamo se našao u zoni ispadanja.

Ipak, netko je Rumunjima 'šapnuo' da je Željko Kopić slobodan, a možda ga pamte i po izvrsnim rezultatima iz bugarskog Boteva, ili po pobjedi zagrebačkog Dinama nad West Hamom.

Kako god, Kopić se prihvatio teškog posla, a uz pomoćnika Marija Tota, koji se još jednom pokazao kako sjajan pomoćnik (op.a. s Brotnjom je u tri sezone tri puta igrao pretkola u Europi, ženska reprezentacija u njegovom mandatu napredovala je 15 mjesta na Fifinoj ljestvici, s Rijekom je bio treći i igrao pretkola Europske lige, s Dinamom je osvojio Kup i prvenstvo, spasio Istru i potom je odveo do jednog od najboljih plasmana u HNL-u, Iran iz bezizlazne situacije na kraju stigao uz impresivan niz do izravnog plasmana na SP u Kataru), ovaj je hrvatski dvojac sačuvao bukureštanski Dinamo u društvu najboljih.

Naravno, njihova 'produžena ruka' na terenu je bio još jedan bivši 'dinamovac', igrač Domagoj Pavičić, koji je u siječnju u Bukurešt stigao na posudbu iz solunskog Arisa.

'Naporna je noć iza nas. Rano smo doputovali, ali nikako da uhvatim miran san. No, imam cijeli dan pred sobom, pa ću se valjda uspjeti odmoriti', kratko se iz Bukurešta za tportal javio Željko Kopić.

Vjerujemo da je bilo stresno, ali i sretno.

'Naravno. No, iscrpilo nas je baš jako. Bili su ovi mjeseci baš intenzivni. Jer klub je bio tri mjeseca bez pobjede. Konkurenti su nam pobjegli, a naš je zadatak bio spasiti Dinamo da ne ispadne iz lige. Borili smo se iz kola u kolo, smanjivali razliku, a u zadnjem kolu na ruku su nam išli i rezultati suparnika, dok smo mi, unatoč strašnom pritisku, uspjeli upisati pobjedu protiv Arada, a što nam je donijelo dodatne kvalifikacije. I onda smo u njima u prvoj utakmici pobijedili drugoligaša, Csikszeredu 2:0. S time da nas je u Bukureštu bodrilo preko 30.000 navijača. I onda smo još sinoć na gostovanju odigrali 0:0, što je klubu bilo dovoljno za ostanak u najjačem rangu rumunjskog nogometa'.

I što dalje? Ostajete li na klupi Dinama?

'Najiskrenije, ne znam. Meni, odnosno nama, prvi i jedini cilj je bio osigurati ostanak u ligi. To smo ostvarili. I znam sada da mi samo treba malo odmora. Potom ćemo vidjeti, što i kako dalje', umornog glasa, prije nego je otišao na drugu 'rundu' spavanja, rekao nam je Željko Kopić.