u-21 hrvatska - grčka 3:2

U mladoj reprezentaciji ima igrača za Dalića, ali neke stvari su neshvatljive

15.10.2024 u 21:18

Bionic
Reading

Utakmicu U-21 reprezentacija Hrvatske i Grčke (3:2), u kojoj je Hrvatska izborila play-off kvalifikacija za Euro, za tportal analizirao je Marko Lozo.

Hrvatska je odigrala dobru utakmicu i jako mi je drago da je izborila taj play-off i želim joj da se plasira na Europsko prvenstvo. Dobar nam je bio i bod iz ove utakmice i moglo je to biti puno lakše da sami sebi nismo otežali posao.

Moram priznati da nisam previše pratio U-21 grčku reprezentaciju, više znam o nekim mlađim selekcijama, ali sam prvi put vidio jednu grčku reprezentaciju da igra ovako moderan, napadački i atraktivan nogomet. Imala je Hrvatska dosta problema u otvaranju utakmice iako smo zabili gol u pravom trenutku.

'Blackout' u završnici prvog poluvremena

No, Grke to nije previše pokolebalo. Nastavili su napadati, naša krila morala su se spuštati niže i pomagati, a Šimun Hrgović je nekoliko puta bio sam protiv dvojice ili čak trojice. Nasreću, Grci to nisu tad iskoristili. Mislio sam da smo ih slomili s drugim golom i onda nam se dogodio taj 'blackout' u završnici prvog dijela, kad su Grci zabili dva gola.

Kod oba njihova gola isključivi krivci su bili naši igrači, koji kod prvoga gola nisu čuvali najopasnijeg igrača u šesnaestercu, a kod drugog nitko nije izašao u blok igraču koji na loptu natrčava na rubu šesnaesterca.

To su bili najveći problemi u ovoj utakmici, ta loša postavljanja u nekim situacijama i loša komunikacija stopera i veznih igrača, koji u tim situacijama moraju bolje reagirati. Slični problemi su se nastavili i početkom drugog poluvremena kad su Grci imali oni čistu šansu, ali je nisu iskoristili.

Kvalifikacije za EP U21: Hrvatska - Grčka 3:2 (sažetak) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MAXSport/Croatel/HNS

Stoperi su loše komunicirali

Neshvatljivo je koliko problema su naši stoperi čitavu utakmicu imali s dugim loptama, to se najviše odnosi na Luku Vuškovića. U jednoj situaciji se između njega i Matije Bardića zavukao grčki igrač, a oni niti su komunicirali niti su ga preuzeli. To se ne smije događati.

Zanimljiv je taj problem dugih lopti u današnjem nogometu. Mi sad govorimo kako 17-godišnji Vušković ima taj problem, ali imaju ga i najveći svjetski stoperi. Uzmite deset najboljih i vidjet ćete kako se teško nose s dugim loptama. To je problem današnjih treninga i načina igre. Stoperi na treninzima sve više treniraju s loptom u nogama, a sve manje bez nje i onda se u tim situacijama ne snalaze.

Taj problem je i Vušković imao dok je igrao u Hajduku jer je do tad navikao kao klinac igrati s loptom u nogama na centru. Nedostaju mu te neke obrambene stvari, ali to se dobiva s treningom i, najvažnije, s iskustvom. U toj situaciji kad su Grci imali veliku šansu samo je morao napraviti korak unazad i uhvatio bi čovjeka u zaleđu. Doći će to.

Ima tu puno igrača za budućnost A selekcije

Mene veseli što Hrvatska ima odličnu mladu reprezentaciju u kojoj ima puno potencijalnog materijala za A selekciju. Tu prvenstveno mislim na napadače. Ne sjećam se kad je U-21 reprezentacija imala takva tri napadača kao što su Dion Drena Beljo, Marin Ljubičić i Matija Frigan. Tu je i Roko Šimić, koji sad ne igra pa nije pozvan, ali to je ogroman napadački potencijal za budućnost.

Dominik Prpić i Luka Vušković odavno pokazuju bi mogli biti veliki igrači ako će se razvijati na pravi način. Talent se vidi na svakom koraku, obojica igraju standardno u klubovima i to je odlična stvar. Onda Lovro Zvonarek i Ante Crnac. Tog malog Crnca su u Dinamu nekako zapostavljali i govorili da nije dobar, ali on je svaki put dobar kad uđe u igru. Meni se on jako sviđa. Zvonarek je tehnički top igrač, ima sve, veseli me što ih imamo i jako me zanima kako će se razvijati.

Što se play-offa tiče, meni osobno nije bitno koga ćemo izvući. Važno je da se momčad dobro pripremi, da ne prima ovakve neke glupe golove i da uči na svojim greškama. Kvaliteta je neupitna i vjerujem da možemo na Europsko prvenstvo.

  • +50
Hrvatska - Grčka, nogomet U-21, kvalifikacije za EURO, 15.10.2024. Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak