PONOVILO SE U UTORAK

Utakmica od prije točno 25 godina kao putokaz Modrima i utjeha nakon poraza od Hajduka

14.09.2024 u 21:08

Bionic
Reading

Iako je Dinamo u petak doživio poraz 0:1 od Hajduka u najvećem hrvatskom derbiju, misli Modrih već su okrenute utorku i srazu protiv europskog velikana Bayerna u 1. kolu Lige prvaka

Naravno, nakon posrtaja od Hajduka sigurno se mnogi Dinamovi navijači pitaju što Baturina, Petković i ostatak Modre družine može u Allianz Areni.

Ali da bi se razbio taj defetizam, iz maksimirskog su kluba podsjetili na godišnjicu velike utakmice.

Naime, prije točno 25 godina Dinamo je na Old Traffordu odigrao 0:0 protiv Manchester Uniteda, a što su ovjekovječili na klupskoj stranici.

Osvojili su Ligu prvaka mitskim preokretom protiv Bayerna u finalu u Barceloni, u sučevoj nadoknadi vremena protresli utakmicu i vodstvo Nijemaca s 1:0 pretvorili u svoju pobjedu, 2:1. Prvi sljedeći nastup u Ligi prvaka čekao ih je tri i pol mjeseca kasnije kad im je u goste došao – Dinamo. Maksimirski je klub tada još uvijek nosio naziv Croatia, a odmah na otvaranju grupne faze elitnoga europskog natjecanja morao je na megdan osvajaču Lige prvaka. Upravo na današnji dan prije točno četvrt stoljeća, 14. rujna 1999. godine, Zagrepčani su osvojili veliki bod na Old Traffordu odigravši 0:0. Domaće je, dakako, vodio karizmatični Alex Ferguson, dok je s plave klupe dirigirao također slavni Osvaldo Ardiles.

'Croatia je kontrolirala igru, bila je sigurna u iznošenju lopte, njena je mirnoća oduševljavala', pisao je The Daily Express u izvješću s utakmice uz naslov 'Ratnik Ossie osujetio i frustrirao Manchester United'. Bio je to samo dio 'jeke' nakon velike utakmice zagrebačke momčadi koja je, dakle, usred Old Trafforda protiv tada aktualnoga europskog prvaka Manchester Uniteda dohvatila bod na startu natjecanja u skupini Lige prvaka. 

'Ardiles nadvisio Fergieja', pisalo je u naslovu tabloidnog The Suna, dok je Daily Telegraph podvukao: 'Hoće li se Manchester United zapitati je li imao sreće, je li sretan što nije izgubio od boljih Hrvata? Croatia je svakako bila bolja momčad, ostavila je bolji dojam i ne bi bilo nezasluženo da je pobijedila'.

Mnogi će odlučno ustvrditi da je to bila najbolja Manchesterova generacija iako je konkurencija velika. Na startu natjecanja u skupini tadašnja je Croatia, i to oslabljena izostankom najboljega igrača i vođe momčadi, Roberta Prosinečkog, izvukla golemi bod. Prosinečkog je spriječila ozljeda aduktora. Iako je odradio zadnji trening na Old Traffordu večer prije utakmice, ipak nije mogao nastupiti.

Domaći su u nekoliko navrata pokazali svoju snagu na terenu, ali Zagrepčani su igrali hrabro, a trener Ardiles pripremio je sjajnu taktiku kojom je neutralizirao Engleze. Dinamo je u većem dijelu utakmice kontrolirao igru na sredini terena. Ipak, nakon sat vremena relativno mirne igre uslijedilo je napetih desetak minuta u kojima su domaći pritisnuli maksimirsku obranu. No, vratar Dražen Ladić, jedan od junaka utakmice, maestralno je zaustavio napad Andyja Colea u situaciji 'jedan na jedan' i obranio udarac s desetak metara. Osam minuta prije kraja Dwight Yorke pomalo je nespretno zahvatio loptu koja je u čudnoj putanji odsjela na gredi. Nakon prilike plavih u sučevoj nadoknadi vremena, kad je Mario Cvitanović, čini se, malo prerano pucao prema vratima, uslijedila je i velika prilika za domaće, ali je Ladić čudnovatim refleksom zaustavio šut Teddyja Sheringhama iz neposredne blizine.

Nije Dinamo klub koji će gajiti 'kult poraza' pa niti se oduševljavati bodom, ali takav rezultat na otvaranju elitnoga svjetskoga klupskog natjecanja, i to protiv tada aktualnoga europskog prvaka u trenucima njegove apsolutne moći i slave, k tome na gostujućem terenu, svakako zaslužuje naklon i veliku pažnju.