posljednje zbogom

Veliki kapetan i ključan kotačić španjolske reprezentacije otišao u zasluženu mirovinu

16.08.2024 u 20:21

Bionic
Reading

Kapetan španjolske košarkaške reprezentacije Rudy Fernandez, koji je posljednjih 13 godina igrao za Real Madrid, u petak je u dobi od 39 godina završio igračku karijeru.

Povlačim se s osjećajem da sam bio posvećen svakoj ekipi ili klubu u kojem sam bio', priopćio je Rudy Fernandez preko društvene mreže X.

'Nisam ni sanjao da ću letjeti tako brzo i visoko te se natjecati ravnopravno sa svakim tko bi bio ispred mene', dodao je.

Zasad je nepoznato čime će se baviti. Poručio je da je došao trenutak da 'izgradi novi put' i 'bude više nego ikada s obitelji'.

Fernandez je posljednje dvije sezone bio suigrač 29-godišnjeg hrvatskog reprezentativca Marija Hezonje. S njim je osvojio Euroligu 2023., a prošle sezone izgubio u finalu tog natjecanja od Panathinaikosa.

Španjolski prvak Real Madrid priopćio je u petak da je Fernandez 'klupska legenda'.

'Od svog dolaska ovdje 2011. bio je referentni igrač i jedan od velikih lidera ekipe, i to tijekom jednog od najuspješnijih razdoblja u povijesti kluba', naveo je 'kraljevski klub'.

Fernandez je sa 754 nastupa treći igrač po broju odigranih utakmica za Real Madrid. Pritom je osvojio 26 titula, od čega tri Eurolige. Ovaj mjesec je kao kapetan predvodio Španjolsku na Olimpijskim igrama u Parizu, čime je postao španjolski igrač s najviše nastupa na OI. Sudjelovao je na šest Igara od 2004. u Ateni. Za Španjolsku je sakupio 266 nastupa, najviše u povijesti.

S tom reprezentacijom je osvojio šest zlatnih medalja. Bio je svjetski prvak 2006. i 2019. te europski prvak 2009., 2011., 2015. i 2022. Osvojio je brončane medalje na Olimpijskim igrama 2016. i Europskom prvenstvu 2013.

Nastupao je i za katalonskog prvoligaša Joventut te američke NBA momčadi Portland Trail Blazers i Denver Nuggets.