BIO I NAJBOLJI NA SVIJETU

Veliko priznanje hrvatskom policajcu! Sudio je u finalu svjetskog prvenstva

07.10.2024 u 14:20

Bionic
Reading

Iako se Hrvatska od svjetskog prvenstva u futsalu oprostila već u osmini finala, to ne znači da su svi hrvatski predstavnici već tada otišli iz Uzbekistana. Nikola Jelić bio je jedan od deset europskih sudaca na ovom SP-u, a bio je i sudionik finala između Brazila i Argentine

Nakon samo jedne pobjede u skupini, protiv Kube, koja je bila dovoljna za ulazak u nokaut-fazu natjecanja, Hrvatska je u prvoj eliminacijskoj rundi ipak izgubila, kasnije s pokazalo od finalista SP-a, Argentine i otišla kući.

No, boje Lijepe naše u Uzbekistanu 'branio' je sudac Nikola Jelić, koji je imao i veliku čast te bio pomoćni sudac u završnoj utakmici, u kojoj su Brazil i Argentina odlučivali o naslovu svjetskog prvaka.

Inače, Nikola Jelić je tri puta, u izboru portala futsalplanet.com, proglašen najboljim sucem na svijetu. Nakon što je slavio 2018. i 2020. godine, Jelić je u izboru za 2022. godinu osvojio ovu prestižnu nagradu po treći put, izjednačivši se sa Španjolcem Fernandom Gutiérrez Lumbrerasom koji je između 2012. i 2016. godine također triput osvajao ovu nagradu.

Jelić je pripadnik 6. naraštaja Policijske akademije. Od 2000. godine bio je vježbenikom u Postaji granične policije Bregana, potom je postao policijski službenik za prekogranični kriminalitet. Karijera ga je odvela do službenika u PU zagrebačke, gdje je bio čuvar granice Hrvatske kao pomoćnik šefa smjene u Postaji granične policije Bregana.

Nikad nije bio aktivni nogometaš, odnosno nikad nije bio registriran ni u jednom klubu. Suđenjem se bavi od 18. godine. Prijavio se je u Županijski nogometni savez u Varaždinu izjavivši da želi postati nogometni sudac. Proces je uspješno krenuo, bio je sudac pripravnik, pa regionalni, pa savezni sudac. Od 2004. godine sudio je 1. i 2. malonogometnu ligu. Eto, i korak po korak došao je do svjetske pozornice, to jest do naslova najboljeg suca u futsalu.