BRZINA TESTIRANJA

Vijest koja je izazvala bijes na 'Otoku'; nogometaši Premiershipa su izgleda važniji od zdravstvenih djelatnika koji se bore s pandemijom

09.05.2020 u 22:00

Bionic
Reading

Nogometaši Premiershipa dobit će rezultate testova na koronavirus znatno prije nego obični smrtnici pa tako i od onih koji su na prvoj liniji fronte protiv pandemije

Ako imate resurse (dovoljno novca) tada dobivate i povlastice. Najbolje se to može vidjeti na primjeru Premiershipa. Najbogatija nogometna liga iz dana u dan gubi veliki novac od televizijskih prava i pritisak je velik da klubovi što prije krenu s nastavkom prvenstva (možda već 12. lipnja).

Momčadi moraju ispuniti niz zahtjeva kako bi osigurale zaštitu za nogometaše, trenere, suce i ostale sudionike utakmica, a jedan od njih je i da se svi moraju testirati (četvrtak). I oko toga je izbio skandal, jer ugledni mediji poput The Telegrapha saznaju da će nogometaši rezultate testiranja na koronavirus saznati unutar 24 sata.

Zanimljivo, ugrožena dobna skupina (ljudi preko 65 godina) kao i zdravstveni djelatnici koji se bore protiv pandemije na rezultate svojih testiranja čekaju čak 72 sata pa ispada da su nogometaši prioritet.

'Ako u nogometu mogu dobiti rezultate u tome vremenu, zašto onda ne mogu ostali?', javno je pitao bivši direktor javnog zdravstva u Velikoj Britaniji doktor John Ashton.

To je pokušao objasniti profesor Martin Green koji radi u zdravstvenoj udruzi Care England.

'Broj zdravstvenih djelatnika i osoba starijih od 65 godina kreće se u milijunima, dok je broj nogometaša iz Premiershipa puno manji.'

Ipak, taj odgovor nije previše zadovoljio englesku javnost, jer su nogometni milijunaši i u ovom slučaju dobili prednost pred ostatkom stanovništva iako su oni za to najmanje krivi.