psk_2

šok za nizozemce

Watkins u 90. minuti zabio za pobjedu Engleza koji idu u finale Eura

Bionic
Reading

Englezi su plasman u finale Eura izborili pobijedivši Nizozemski 2-1 golom Watkinsa u 90. minuti utakmice

Nizozemska je povela u sedmoj minuti kada je vrlo lijepi gol postigao Xavi Simons. Engleska je izjednačila u 18. minuti nakon što je Harry Kane pogodio s bijele točke. Tih je 1-1 bilo sve do 90. minute, a tada je veliki engleski junak postao Ollie Watkins koji je zabio za konačno slavlje i 2-1.

Tako je Engleska na isti način kao i Španjolska dan ranije došla do finala. Preokretom od 0-1 do 2-1. Engleska će drugi put u nizu igrati finale na Europskom prvenstvu. U onom posljednjem je poražena, od Italije nakon jedanaesteraca.

Izuzetno uzbudljivo i kvalitetno prvo poluvrijeme odigrali su Nizozemska i Engleska. Igralo se energično i sadržajno, utakmica je bila puna ritma, dobrih akcija i prilika, a vjerojatno je mnogo na sve utjecao trenutak iz sedme minute.

Tada je Nizozemska povela sjajnim golom Xavija Simonsa koji je prvo ukrao loptu Riceu na 35 metara od engleskog gola. S njom se spustio do šesnaesterca i žestoko raspalio te pogodio suprotne rašlje.

Gol je gotovo u istom trenutku razbudio Engleze koji su dominirali do kraja prvog dijela. Odigrala je Engleska potom uvjerljivo najbolje poluvrijeme na prvenstvu, predvođena Fodenom i Bellinghamom, koji su napokon zajednički bili u pravom ritmu.

Uspjela je Engleska vrlo brzo izjednačiti, samo deset minuta nakon gola Simonsa. Njemački sudac Zwayer je nakon pregledavanja snimke odlučio da je duel Dumfriesa i Kanea bio vrijedan jedanaesterca, a iako je nizozemski golman Verbruggen pogodio stranu, Kane je izjednačio na 1-1.

Samo pet minuta kasnije doslovno su milimetri dijelili Engleze od vodstva. Foden je u suparničkom šesnaestercu loptu provukao kroz brojne noge, ali je nju doslovno na gol-liniji zaustavio Dumfries.

Bio je to period utakmice u kojoj su gotovo isključivo napadali engleski nogometaši, ali prva sljedeća prava šansa bila je na suprotnoj strani. U 30. minuti, nakon kornera, u skoku unatrag dobro je glavom loptu zahvatio Dumfries, ali je Englesku spasila greda.

  • +66
Nizozemska - Engleska, polufinale EURO 2024.; 10.7.2024. Izvor: EPA / Autor: RONALD WITTEK

Samo dvije minute kasnije zatresao se okvir gola na drugoj strani. Opet je Foden bio u središtu pozornosti te je sa svoje pozicije, s koje je u dresu Manchester Cityja toliko često pogađao, s 18 metara naciljao suprotnu vratnicu. U završnici prvog dijela ritam je donekle splasnuo, ali i dalje su Englezi ostavljali bolji dojam na travnjaku.

Početkom drugog poluvremena dodatno je splasnuo ritam utakmice. U uvodnom dijelu nastavka Engleska je i dalje imala prevlast u posjedu, ali malo po malo Nizozemska se sve izraženije postavljala dominantnije i veliki dio drugog dijela prošao je u nizozemskim napadima i prilikama momčadi Ronalda Koemana.

Prva velika šansa dogodila se u 65. minuti. Nakon ubačaja Veermana prvi na lopti je bio Van Dijk koji je pucao s pet-šest metara, ali ravno u engleskog golmana Pickforda koji je odbio loptu u korner. Iz njega je ponovno najviši u skoku bio Dumfries, ali je taj put pucao visoko preko grede.

U 77. minuti je priliku imao nizozemski strijelac Simons do kojeg se odbila lopta na desetak metara. Iz prve je Simons potegnuo volej, ali nije najbolje zahvatio loptu koju je lako umirio Pickford.

>> više statistike potražite OVDJE.

Dvije minute kasnije zatresla se mreža i to nizozemska, no odmah je nakon gola Sake reagirao pomoćni sudac koji je označio zaleđe u kojem se nalazio Walker. U 88. minuti pokušao je Palmer za Englesku, ali je njegov šut bio prilično neprecizan. Kada se očekivao kraj osnovnih 90 minuta i odlazak u produžetke bljesnuo je Watkins.

S De Vrijom na leđima Watkins je u 90. minuti primio loptu u nizozemskom šesnaestercu, okrenuo se i iz vrlo teške situacije, posve iskosa, odlično pucao i pogodio za 2-1 i veliko englesko slavlje na Westfalen stadionu. Do kraja je ostalo premalo vremena i Nizozemci nisu stigli zaprijetiti engleskoj obrani i Pickfordu.

NIZOZEMSKA - ENGLESKA 1-2 (1-1)

  • Strijelci: 1-0 Simmons (7), 1-1 Kane (18-11m), 1-2 Watkins (90)
  • BVB stadion
  • Gledatelja: 81.150
  • Sudac: Felix Zwayer (Njemačka).
  • NIZOZEMSKA: Verbruggen - Dumfries (od 93. Zirkzee), De Vrij, Van Dijk, Ake - Schouten, Simons (od 93. Brobbey), Reijnders - Malen (od 46. Weghorst), Gakpo, Depay (od 35. Veerman). Izbornik: Ronald Koeman
  • ENGLESKA: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka (od 92. Konsa), Mainoo (od 92. Gallagher), Rice, Trippier (od 46. Shaw) - Bellingham, Foden (od 80. Palmer) - Kane (od 80. Watkins). Izbornik: Gareth Southgate
  • Žuti kartoni: Dumfries, Simons, Van Dijk (Nizozemska), Bellingham, Saka, Trippier (Engleska)
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal