LIGA NACIJA

Zašto je ovo izdanje Lige nacija posebno važno za Hrvatsku?

05.09.2024 u 22:48

Bionic
Reading

Hrvatska je porazom u Portugalu (2:1) otvorila novu sezonu Lige nacija, najvažnije izdanje tog natjecanja dosad.

Zašto je ova Liga nacija toliko važna? Naime, prije nekoliko dana je otkriveno kako će se formirati kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija, osam će biti reprezentacije koje su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije. To znači da bi Hrvatska u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske morala biti barem druga u skupini kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba.

Preostala četiri nositelja bit će četiri najbolje reprezentacije po FIFA rankingu koje nisu izborile status nositeljstva kroz Ligu nacija. I tu Hrvatska ima veliku šansu upasti, ali u slučaju jako loših rezultata moglo bi je preskočiti nekoliko reprezentacija pa da Hrvatska završi u drugom šeširu.

Podsjetimo, na sljedećem Svjetskom prvenstvu sudjelovat će čak 48 reprezentacija, a Europa će imati 16 predstavnika. Plasman će izboriti 12 pobjednika kvalifikacijskih skupina te četiri pobjednika dokvalifikacija u kojima će 12 drugoplasiranih iz kvalifikacijskih skupina i 4 momčadi iz Lige nacija.

Standings provided by Sofascore