Hajduk

Zašto navijači njemačkog petoligaša i danas obožavaju Hajduk i pjevaju o njemu?

14.10.2024 u 18:07

Bionic
Reading

SSV Reutlingen 05 je plivački i sportski klub osnovan 1905. godine u istoimenom gradu Reutlingenu na jugozapadu Njemačke koji danas broji 118 tisuća stanovnika.

Poznat je kao sveučilišni grad i nekadašnji slobodni carski grad, a prije ujedinjenja države pripadao je Zapadnoj Njemačkoj. Najbliži veliki gradovi su Stuttgart (31 kilometar sjeverno) i Ulm (57 kilometara istočno), piše Ofenziva.

Unutar sportskog društva SSV Reutlingen 05 najviše se po značaju i brojnosti navijača ističe nogometna sekcija koja je unutar sportskog društva djelovala od samog početka 1905. godine, a od 2011. godine je izdvojena iz društva kao samostalni nogometni klub. Godine 1906. FC Arminia Reutlingen pridružila se Württemberškom nogometnom savezu i počela igrati u C klasi, najnižoj ligi u to vrijeme, a klub je 1950. godine preimenovan u SSV Reutlingen.

Za klub su u povijesti igrali igrači brojnih stranih nacija, a najbrojniji su Hrvati. Njih čak 27 branilo je crno-crveno-bijele boje ovog njemačkog kluba koji svoje domaće utakmice igra na stadionu Kreuzeiche kapaciteta 15.228 mjesta, a na kojem svoje domaće utakmice igra i momčad američkog nogometa koja je dio sportskog društva Reutlingen. Među Hrvatima se najviše ističe bivši hrvatski reprezentativac i napadač Marijo Marić koji je od 2002. do 2004. godine upisao 8 nastupa za Hrvatsku i zabio jedan gol. Za Reutlingen je odigrao 48 utakmica i zabio 31 gol te im pomogao ući u drugi rang 2000. godine.

Nijemci i danas pamte Bajdu Vukasa

Klub danas rijetko privuče preko 1000 gledatelja na svoje domaće utakmice, ali imaju vjernu navijačku skupinu koja ih prati. Facebook stranica Ultras/Supporters Deutschland podijelila je video njihovih navijača na tribini gdje se u navijačkoj pjesmi iznenađujuće pojavljuje Hajduk – 'Tada smo se još držali protiv Palerma i splitskog Hajduka.'

Otkud poveznica između Hajduka i njemačkog petoligaša koji nikada u povijesti nije igrao europska natjecanja pa da su se tako eventualno susreli? Priča je stara više od 60 godina i dogodila se u Sjedinjenim Američkim Državama. Hajduk i Reutlingen su 27.05.1962. godine odigrali utakmicu u New Yorku, a s 1:0 je slavila njemačka momčad. Hajduk je igrao u udarnom sastavu, a predvodio ih je Bernard Vukas, vjerojatno najbolji nogometaš u povijesti splitskog kluba.

Ovaj turnir je povijesti Hajduka i brojnih velikih klubova koji su na njemu zaigrali danas potpuno zaboravljen, ali za mali Reutlingen ostaje do danas jedan od najponosnijih trenutaka u klupskoj povijesti. Na turniru su ostvarili tri pobjede i završili kao drugi u Diviziji I. To je za klub najbliže što su bili doživljaju međunarodnih klupskih natjecanja i zato se i danas, više od 60 godina kasnije, rado prisjećaju razdoblja kada su se držali protiv Palerma i splitskog Hajduka.

Za Hajduk je ovaj turnir minimalna crtica u povijesti kluba i to vrlo neuspješna crtica, ali je splitski klub postao vječni dio povijesti jednog malog kluba na jugu Njemačke čiji navijači ga spominju više od pola stoljeća kasnije, završava Ofenziva.