ŠPIJUNAŽA DRONOM

Žestoka kazna za špijuniranje u Parizu - oduzeto šest bodova, izbornica suspendirana

27.07.2024 u 19:53

Bionic
Reading

Ženska nogometna reprezentacija Kanade kažnjena je oduzimanjem šest bodova na Olimpijskom turniru u Parizu, dok je izbornica Bev Priestman suspendirana na godinu dana nakon skandala sa špijuniranjem dronom.

Na godinu dana suspendirani su i pomoćna trenerica Jasmine Mander i analitičar Joseph Lombardi, dok je Kanadski nogometni savez kažnjen s 200.000 eura.

"Dužnosnici su proglašeni odgovornima za uvredljivo ponašanje i kršenje načela fair playa u vezi s korištenjem bespilotnih letjelica", objavila je FIFA.

Ove kazne rezultat su velikog skandala kojeg su Kanađani izazvali uoči početka Olimpijskih igara u Parizu. Priestman i njezina dva asistenta, pomoćna trenerica Mander i analitičar Lombardi, ulovljeni su kako su dronovima špijunirali treninge suparničkog Novog Zelanda prije prve utakmice prošle srijede. Zanimljivo, Kanada je pobijedila sa 2-1 nakon preokreta.

Engleska trenerica, koja je predvodila Kanadu do naslova olimpijskog pobjednika u Tokiju 2021. godine, već je suspendirana od strane nacionalnog nogometnog saveza, a zatim je uklonjena s olimpijskog turnira. Sada joj je zabranjeno bavljenje nogometom na godinu dana.

Kanada se trenutačno nalazi na začelju skupine A s minus tri boda (tri su joj već oduzeta). Na vrhu je Francuska s tri boda, dok su na "nuli" Kolumbija i Novi Zeland.

Plasman u četvrtfinale izborit će dvije najbolje ekipe iz svake od tri skupine, te dvije najbolje trećeplasirane ekipa, pa Kanađanke još uvijek mogu dalje.