OTKRILO SE

Apple već godinama gubi novac na popravcima svojih uređaja

22.11.2019 u 12:54

Bionic
Reading

U odgovoru na zahtjev američkih zakonodavaca iz Applea je stigla tvrdnja kako od 2009. godine nisu ništa zaradili na popravcima pametnih telefona, tableta i prijenosnih računala

Iz Applea su se očitovali na zahtjev, u kojem istražuju pokušava li ta tvrtka ugušiti konkurenciju na tržištu popravljanja uređaja i aplikacija koje nisu njene.

Apple već godinama strogo nadzire tko se može baviti popravkom neispravnih iPhonea, iPada i Macova. Nedavno su olakšali pristup programu ovlaštenih partnera određenim tvrtkama koje se time bave, kako bi mogle koristiti originalne Appleove dijelove i priručnike za popravke nakon istjecanja jamstvenog roka.

iPhone 11 Unboxing Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

U pismu upućenom Appleu u rujnu ove godine članovi Odbora za pravosuđe američkog Doma zastupnika pritisnuli su jabučare zbog toga što ne dozvoljavaju neovlaštenim servisima popravak neispravnih uređaja te ih upitali da li time pokušavaju izgurati konkurenciju i proširiti monopol i na taj tržišni segment, piše Business Insider.

Novi, jeftiniji iPhone Izvor: Wochit / Autor: tportal

Appleov dopredsjednik za korporativno pravo Kyle Andeer odgovor je poslao tijekom ovog tjedna. Ponovio je kako Apple ne dozvoljava neovlaštene popravke kako bi mogao zajamčiti kvalitetu i sigurnost popravljenih proizvoda.

No, na upit kolike prihode Apple ostvaruje od popravaka Andeer je naveo kako je ta tvrtka u stvari gubila novac na tome svake godine od 2009. do danas.

Cijeli Appleov odgovor možete pročitati ovdje.